Hlavní obsah

Kubice nepřišel na rozlučku s policejním prezidentem

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Dlouholetý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice ve čtvrtek definitivně odešel do civilu. A měla to být sláva, při které by mu policejní prezident Oldřich Martinů oficiálně poděkoval za odvedenou práci a popřál mu hodně štěstí do budoucna. Kubice však nechal prvního muže české policie čekat a nakonec vůbec nepřišel.

Článek

„Už mi děkovali celý uplynulý rok a myslím, že už to stačilo,“ řekl Kubice Právu, proč na skleničku a na chlebíčky se šéfem nedorazil. Narážel přitom na jeden z hlavních důvodů, proč od policie vlastně po sedmnácti letech odešel: nedostatečnou podporu ze strany vedení. Spolu s Martinů na Kubiceho marně čekal i jeho nástupce v čele ÚOOZ Robert Šlachta a první náměstek prezidenta Jiří Houba.

Pozvání prostřednictvím manželky

„Chtěl jsem se s panem Kubicem oficiálně rozloučit, jak je to běžné i u jiných odcházejících vysokých policejních šéfů. On ale čerpá dovolenou a kvůli této události ji nepřerušil,“ reagoval Martinů s tím, že postoj Kubiceho respektuje.

Sám odcházející ředitel ÚOOZ k plánované oficiální rozlučce ještě dodal, že se o ní dozvěděl velmi nestandardní cestou, a to dvě hodiny před jejím začátkem. „Pan náměstek Houba s panem Šlachtou přijeli dopoledne k nám na chatu a řekli o tom mé ženě, která mi to pak vyřídila,“ poznamenal Kubice.

Pro Dalíka pracovat nebudou

O svém dalším působení po odchodu do civilu se nechtěl vyjadřovat, vše prý teprve zvažuje. Kubiceho náměstek na ÚOOZ Hynek Vlas, který u policie skončil také, mezitím připustil, že přemýšlejí o založení společné detektivní agentury.

Spekulace, podle kterých by měli pracovat pro blízkého přítele premiéra Mirka Topolánka Marka Dalíka, ale Kubice razantně odmítl. „Jsou to nesmysly,“ řekl odcházející šéf ÚOOZ.

Spekulace, podle kterých by měli pracovat pro blízkého přítele premiéra Mirka Topolánka Marka Dalíka, ale Kubice razantně odmítl. „Jsou to nesmysly,“ řekl odcházející šéf ÚOOZ.

Kubice do povědomosti veřejnosti vešel poté, co v roce 2006 přinesl do parlamentu těsně před volbami výbušnou zprávu o prorůstání mafií do státní správy.

Citlivý materiál se dostal ještě ten den do médií a Inspekce ministra vnitra rozjela rozsáhlé vyšetřování, zda se Kubice a jeho podřízení v této souvislosti nedopustili trestného činu. Státní zástupce ale tento týden již podruhé konstatoval, že nic protizákonného neudělali

Reklama

Související články

ČSSD podá žalobu na Kubiceho

Sociální demokracie a současně i její předseda Jiří Paroubek zažalovali Policii ČR a bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana...

Výběr článků

Načítám