Hlavní obsah

Boj o hlasy: Klaus na večeři, Švejnar u vína

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Souboj obou prezidentských kandidátů o hlasy volitelů jde do finiše. Ještě že jsou jen dva, protože jinak by měli zákonodárci, o jejichž hlasy se ucházejí, opravdovou honičku. Na čtvrteční večer totiž uspořádal Václav Klaus večeři s funkcionáři Sněmovny a hodinu a půl před jejím začátkem se mají titíž hosté sejít v podhradí při číši vína s Janem Švejnarem.

Článek

Hlavu politikům zamotal Švejnar, jehož pozvánka do Sněmovny na stůl předsedům Sněmovny, místopředsedům a šéfům výborů i klubů na stejný den dorazila později než ta Klausova.

Zatímco prezident pozval jen funkcionáře Sněmovny, jeho protikandidát pojal svou akci, spojenou s představením jeho knihy Kam kráčíš, Česko?, velkolepěji. Pozval na ni nejen všechny poslance a senátory, ale i představitele společenského a kulturního života. Jedno budou mít obě události společné: budou přítomny i manželky obou kandidátů.

Rath by šel jen na rozlučku

Přestože někteří pozvaní chtějí stihnout obě akce a kvapně se budou přesouvat z Malostranského náměstí do hradního hudebního salónu, zůstanou na obou setkáních místa určená politikům prázdná.

„K Václavu Klausovi bych šel jedině tehdy, kdyby šlo o rozlučku. Na oslavy chodím rád,“ řekl Právu šéf zdravotního výboru David Rath (ČSSD). Jak dodal, ze stejného důvodu by šel na oslavu vítězství Švejnara. Nakonec prý nepůjde ke kandidátům, ale do rozhlasu.

V rozhlase bude ve chvíli, kdy bude Švejnar vítat své hosty, mluvit šéf klubu ODS Petr Tluchoř. „Nemám problém se s panem Švejnarem setkat, ale mám tak nabitý den, že na jeho akci nepůjdu,“ řekl Právu Tluchoř. Večeři na Hradě ale stihne.

A co politici očekávají?

„Předpokládám, že pan prezident chce bilancovat své období,“ řekl Právu soc. dem. předseda zahraničního výboru Jan Hamáček, který číši u Švejnara nestihne, protože v té době zasedá jeho výbor. Na Hrad ale půjde, pozvání prezidenta se neodmítá. Jeho stranický kolega a šéf mandátového a imunitního výboru Miloslav Kala je jiného názoru.

„Je to těsně před prezidentskou volbou a připadá mi nekorektní, aby mě pozval poprvé po pěti letech, když dříve mě na takové akce nezval. Takže se nezúčastním,“ řekl Právu.

Právě Klaus, když ještě stál v čele dolní komory, kritizoval svého předchůdce na Hradě Václava Havla, že Sněmovnu ignoroval, zatímco za bývalých předsedů Milana Uhdeho a Miloše Zemana se s jejím vedením scházel pravidelně.

Reklama

Výběr článků

Načítám