Hlavní obsah

Stát bude se Steyrem o transportérech jednat až do 5. března

– PRAHA • Aktualizováno

Ministerstvo obrany bude do 5. března jednat s rakouskou firmou Steyr o dodávce obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Rozhodla o tom ve středu v noci vláda. Dala tak rakouské společnosti ještě jednu šanci, ačkoliv smlouvu už jednou vypověděla.

Článek

"Vláda dala mandát ministerstvu obrany k dalšímu jednání... Pokud by tato jednání nebyla ukončena do 5. března, vláda rozhodne jak dál, velmi pravděpodobně o novém výběrovém řízení," řekl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

Podle něj je možné, že vláda vezme výpověď smlouvy zpět, pravděpodobnější je ale to, že se v případě dohody vyjedná nová smlouva.

Česká republika rozhodla že nakoupí od rakouské firmy 199 transportérů Pandur za 20 miliard korun. Firma ale nesplnila zadané podmínky a vláda na konci loňského roku smlouvu vypověděla.

První náměstek ministryně obrany Martin Barták dodal, že jednání s dodavatelem pandurů začne v pátek na ministerstvu obrany. S čím půjde česká strana na jednání, nechtěl prozradit. "Uvidíme, jak budou obě strany spokojené s jednotlivými návrhy. My máme naprosto jasnou a definovanou představu, a nyní záleží na oboustranné dohodě," uvedl.

Pandury neprošly testy

Podle smlouvy měl Steyr dodat 17 transportérů do konce listopadu, což neučinil. Vozidlo musel upravit tak, aby prošlo požadovanými zkouškami. "Vozidlo neprošlo kontrolními zkouškami, mělo celou řadu neshod," řekla ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) v polovině prosince, když vláda od smlouvy odstupovala.

Stroje při kontrolních zkouškách nevyhověly ve 24 z 93 smluvních bodů. Firma navíc odmítla obrněnce podrobit nezávislým zkouškám.

Zpět do hry se chtěla dostat finská Patria se svými transportéry, která se účastnila výběrového řízení a prohrála. Ministerstvo obrany se ale k nabídce nevyjádřilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Patria se chce vrátit do hry o transportéry

Finská zbrojařská firma Patria, která v tendru na transportéry pro českou armádu skončila druhá, se chce znovu o zakázku ucházet. Uvedly to Hospodářské noviny....

Výběr článků

Načítám