Hlavní obsah

Švejnar lituje, že ČT zrušila debatu s Klausem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kandidát na prezidenta Jan Švejnar ve středu vyjádřil lítost nad tím, že Česká televize zrušila debatu s prezidentem Václavem Klausem plánovanou na 3. února. Klaus účast na programu odmítl již na začátku ledna.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Jan Švejnar

Článek

"Je to škoda, bylo by žádoucí, aby občané mohli vidět výměnu názorů v debatním stylu," uvedl Švejnar v reakci na dopis České televize, kterým debatu zrušila.

Reagoval tak i na úterní setkání se senátory ČSSD, kterého se účastnil i Klaus. "Je třeba veřejné debaty, k té ale včera (v úterý) nedošlo, bylo to slyšení," uvedl. Podle něj je škoda, že si "Hrad vymínil, aby otázky mohli klást jen senátoři ČSSD". Přesto ale byl prý patrný zásadní rozdíl "jak názorový, tak k přístupu funkce prezidenta" mezi oběma kandidáty.

Dodal, že důležité je, aby debata proběhla, která televize ji bude přenášet, je druhořadé.

Sterilní debata

Prezident odmítl veřejný duel se Švejnarem přes svého tajemníka Ladislava Jakla. "Pokud volba probíhá prostřednictvím poslanců a senátorů, je takový televizní pořad v podstatě nevhodný," napsal Jakl ČT.

Klaus se Švejnarem se v úterý u senátorů ČSSD zdrželi přes hodinu. Zatímco prezident vyzdvihoval především své aktivní působení při transformačním procesu, kterým Česko prošlo v 90. letech minulého století a zdůrazňoval, že je důkladně obeznámen se všemi událostmi v Česku, Švejnar hovořil především o výzvách, které před Českem stojí a o důležitosti změny směřování země.

Švejnar podepisoval knihu

Své názory na politiku, volební systém, EU či úřad hlavy státu představil ve středu odpoledne Švejnar v knize rozhovorů Karla Hvížďaly s názvem Kam kráčíš, Česko?.

Jan Švejnar podepisoval svou knihu Kam kráčíš, Česko? Jejím spoluautorem je Karel Hvížďala Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Při pročítání je z ní znát i vymezení proti rivalovi a současnému prezidentovi Václavu Klausovi. Knihu Švejnar představil veřejnosti na autogramiádě v knihkupectví v centru Prahy. Uvádí například, že chce být nadstranický prezident, který je "férovým rozhodčím v politické hře".

Odmítá v ní také Klausovy argumenty, že členství v EU vede k rozpouštění identity v EU. Soudí, že není na místě hovořit o unii jako o "superstátu". Kritizuje Klause za zpochybňování globálního oteplování. "Nedělá dobrou službu naší republice," míní.

Reklama

Související články

Klaus může kvůli Bémovi přijít o jeden hlas

O hlas jednoho ze senátorů může přijít Václav Klaus při volbě prezidenta České republiky. Jana Juřenčáková (NSK) uvedla, že bere zpět své rozhodnutí hlasovat...

ON-LINE REPORTÁŽ: Duel Klaus vs. Švejnar

On-line reportáž z prvního vzájemného duelu v přímém televizním přenosu mezi prezidentem Václavem Klausem a jeho protikandidátem Janem Švejnarem. Oba uchazeči...

Výběr článků

Načítám