Hlavní obsah

Klvaňa Paroubkovi: v USA se teď k radaru nezavážeme

Právo, Novinky, trj, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek poslal premiéru Mirku Topolánkovi (ODS) otevřený dopis, v němž ho vyzval, aby opozici informoval o jeho setkání s prezidentem USA George Bushem, nejspíš na konci února ve Spojených státech. Obává se, že Topolánek během cesty Američanům radar slíbí. To ale vládní tiskový mluvčí pro radar Tomáš Klvaňa odmítl.

Článek

Paroubek v dopise vyjádřil znepokojení, že veřejnost ani opozice „nemá žádné informace o stanovisku, které chcete ve Washingtonu hájit“ v otázce americké protiraketové obrany a radaru.

Paroubek také Topolánkovi adresoval devět otázek např. o bezpečnosti Česka, podpisu dohod a postavení v EU. „Nechystá se Vaše cesta do Bílého domu k podpisu nějakého závazku, který by umožnil tvrdit, že ,česká vláda souhlasí´, přestože doma nemá pro takový krok dostatečnou podporu?“ ptá se Paroubek Topolánka. Později dodal, že závazek nemusí být písemný, obává se i morálního.

Klvaňa se brání, Topolánek se prý v USA ani nijak zavázat nemůže.foto: PRÁVO/Milan Malíček

"Pan premiér se tam k ničemu nejede zavázat, půjde jen o diskusi," řekl Novinkám Klvaňa. Podle něj se předseda ČSSD nemusí obávat, že by k něčemu takovému došlo, protože sám dobře ví, že o případné účasti ČR na protiraketové obraně USA může rozhodnout pouze český parlament.

Paroubek: Rakety nejsou účinné

Paroubek Topolánka upozornil, že počet Čechů, kteří odmítají radar, stále stoupá a nyní jich je okolo 70%. Podle Paroubka se to děje, ačkoli vláda stále více základnu propaguje. „To je zajímavá nepřímá úměra,“ podotkl Paroubek. Podle něho by se měl údaje o náladách českého obyvatelstva dozvědět i Bush.

Paroubek zdůraznil, že „ČSSD, která velmi pravděpodobně v dohledné době převezme vládní odpovědnost,“ trvá na referendu. „Jakékoliv jednostranné kroky, které by se pokusily obejít demokratické procesy přiměřené skutečnosti, že se jedná o suverenitu a národní bezpečnost ČR, budoucí vláda ČSSD odmítne,“ uvedl Paroubek.

Americký expert na raketovou obranu Philip Coyle radar rozhodně nechválil.foto: Právo/Petr Hloušek

Šéf ČSSD uvedl, že poprvé věcná debata o silných a slabých stránkách projektu zazněla při návštěvě experta Phillipa Coyla, kterého ovšem pozval Greenpeace. A upozornil na vyjádření Richarda Holbrooka z volebního štábu Hillary Clintonové, že protiraketový štít neprokázal svou účinnost a spíše než raket se máme obávat teroristických útoků.

"To je od pana Paroubka čistě politický útok, věcná debata se vede minimálně tři čtvrtě roku a vláda parlament pravidelně informuje," uvedl k tomu Klvaňa.

Debata o jurisdikci

Od pondělí do středy jednali zástupci ministerstva zahraničních věcí a ministerstva obrany USA o textu dohody, která stanoví právní rámec pro pobyt příslušníků ozbrojených sil USA v ČR.

Američané tlačí například na to, aby případné delikty svých vojáků měli pod kontrolou, a tudíž nepodléhali české jurisdikci. "Debatovalo se také o spolupráci obou stran při stavebním řízení, zajištění bezpečnosti, provozu vozidel či daních," uvedlo ministerstvo obrany.

Pohled pod kupoli radaru USA na Marshallových ostrovech.foto: Archiv Práva

Americké ministerstvo obrany minulý týden sdělilo, že smlouva bude dohodnuta v řádu několika týdnů. Česká ministerstva obrany a zahraničí odmítla, že by byl stanoven nějaký termín. Tvrdí, že důležitá je kvalita smlouvy.

Reklama

Související články

Radar v Česku nechce 70 procent lidí

S umístěním radaru USA na území ČR souhlasilo v prosinci podle CVVM 23 procent občanů, proti je 70 procent. Oproti předešlému průzkumu se procenta lidí, kteří...

Výběr článků

Načítám