Hlavní obsah

Opozice chtěla, aby jí premiér řekl, s čím pojede za Bushem

PRAHA

Opozice neprosadila ve Sněmovně návrh rozšířit program jednání o vyjádření premiéra Mirka Topolánka na téma schůzky s americkým prezidentem Georgem Bushem. Topolánek ho navštíví 27. února ve Washingtonu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Mirek Topolánek a Martin Bursík

Článek

Podle místopředsedy dolní komory za ČSSD Lubomíra Zaorálka bude jednání Topolánka s Bushem velmi významné pro další vývoj rozhovorů o případném umístění amerického radaru v České republice. Opozice chtěla proto vědět, s čím Topolánek za Bushem pojede.

"Je podle mě nepřijatelné, abychom v této chvíli věděli více o pozici polské vlády než o pozici vlády české. To je naprosto nepřirozený a nenormální stav a Sněmovna má právo vědět, co bude obsahem tohoto jednání (Topolánek-Bush)," prohlásil Zaorálek.

Koaliční poslanci požadavek na zařazení nového bodu nepodpořili. V programu schůze ale zůstala povinnost premiéra informovat poslance o tom, jak se jednání k radaru vyvíjejí. Tento bod tvoří již tradiční součást schůzí, na několika předchozích byl ale přerušen a někdy se k němu poslanci ani nedostali.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Topolánek se má s Bushem sejít 27. února ve Washingtonu.

Protiraketový štít ve střední Evropě má zahrnovat radar v Česku a desítku raket v Polsku. Americké ministerstvo obrany minulý týden sdělilo, že dohoda s ČR bude v řádu týdnů, čeští politici tvrdí, že není důležité, kdy se smlouva uzavře, ale jak bude kvalitní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám