Hlavní obsah

Politologové: duel Klaus vs. Švejnar byl sterilní

Novinky, alt, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příliš technická, sterilní, špatně moderovaná. Taková byla podle politologů první česká debata prezidentských kandidátů. V úterý po poledni odpovídali na otázky senátorů ČSSD, setkání přenášela Česká televize. Nic nového nezaznělo, tvrdí politologové.

Článek

"Je vidět, že ČSSD se nemá na co ptát,“ řekl Novinkám politolog Zdeněk Zbořil. Švejnar podle něj v debatě působil sebevědoměji a agresivněji, protože byl na "domácí půdě.“

"Klaus těžil z politické zkušenosti a neodepřel si Švejnara kritizovat,“ doplnil Zbořil.

Vítězem debaty ale podle něj nebyl ani jeden. "Byla to plichta. Diváci se nedozvěděli nic jiného než to, že jeden je pro kontinuitu a druhý pro něco nového,“ řekl Zbořil. S tím souhlasí i Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd.

"Debata nemá vítěze, každý řekl to, co od něj už všichni slyšeli. Klaus měl nevýhodu v tom, že to byl na půdě ČSSD, ustál to poměrně dobře, nenechal se otázkami, které byly na jeho osobu kontroverzní, vyvést z konceptu,“ řekl Novinkám Lebeda.

Politologové také zmínili formu debaty, kterou moderovala senátorka sociální demokracie Alena Gajdůšková. "Byl to hybrid mezi debatou se senátory a inscenovaným divadlem. Profesionálně moderovaná debata by byla lepší a přínosnější,“ dodal Lebeda.

"Senátorka Gajdůšková dělala dojem, že se chce ukázat hlavně ona,“ řekl Zbořil. Debata ale podle něj byla díky oběma účastníkům kultivovaná a nikoliv teatrální

"Byla to velmi zajímavá debata, která ale nemůže nahradit jakoukoliv televizní debatu, kterou stále jako občané očekáváme,“ řekla Gajdůšková.

:. Václav Klaus odjíždí z debaty v Senátu. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Poslanci duel neviděli

Většina poslanců duel neviděla, protože v době, kdy probíhala, začínalo zasedání Sněmovny. "Mrzí mě to, podívám se na to až večer,“ řekla Novinkám předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques.

"Viděl jsem jenom část. Myslím, že to byla vcelku inspirující debata,“ řekl předseda poslanců ČSSD Michal Hašek. Podle něj měli oba stejnou šanci se vyjádřit. "Otázky nikomu nenahrávaly,“ dodal.

"Byla to ryze stranická záležitost, se Senátem to nemá nic společného. Oba kandidáti předvedli výkon, který se očekával,“ řekl v ČT předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Dodal, že věří, že 19 hlasů, které Klausovi ke znovuzvolení chybí, získá "hlavně po dnešním setkání“.

Místopředseda senátorského klubu KDU-ČSL Josef Kalbáč uvedl, že očekával věcnější diskusi. "Chyběla tam řada témat, které jsou pro mě daleko významnější, jako například reformy, zdravotnictví, kriminalita nebo radar,“ řekl.

:. Jan Švejnar na debatě se senátory ČSSD. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Reklama

Související články

ON-LINE REPORTÁŽ: Duel Klaus vs. Švejnar

On-line reportáž z prvního vzájemného duelu v přímém televizním přenosu mezi prezidentem Václavem Klausem a jeho protikandidátem Janem Švejnarem. Oba uchazeči...

Klaus a Švejnar se utkali v Senátu

Prezidentští kandidáti Václav Klaus a Jan Švejnar se v úterý sešli k debatě, ke které je pozvali senátoři ČSSD. Ti jim také kladli své dotazy. Dlouho očekávaný...

Výběr článků

Načítám