Hlavní obsah

ON-LINE REPORTÁŽ: Duel Klaus vs. Švejnar

Právo, Novinky, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

On-line reportáž z prvního vzájemného duelu v přímém televizním přenosu mezi prezidentem Václavem Klausem a jeho protikandidátem Janem Švejnarem. Oba uchazeči o křeslo hlavy státu čelí otázkám senátorů ČSSD, kteří si je pozvali na své zasedání. Vystoupení Klause a Švejnara je zřejmě jejich jediným společným předvolebním setkáním.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

14:24 Klaus se Švejnarem se dohodli, že nevystoupí na tiskové konferenci, že už vše bylo řečeno. Klaus pak přišel mezi novináře a řekl, že debata byla "přátelská a správná".

14:19 Gajdůšková končí debatu a děkuje kandidátům za účast. Klaus nabídl Švejnarovi svou knížku, ten ji přijal a dodal: "Vidím, že sám nečtete odbornou literaturu, já si ji naopak přečtu," řekl Švejnar. "To byla jedovatá větička," ukončil Klaus.

14:16 Švejnar řekl, že pokud by byl zvolen Klaus, byl by silný a houževnatý a prosazovat své myšlenky, které jsou někdy extremní. Byl by názorově vyhraněným a mnohem méně omezený v druhém volebním období. Klaus odmítl, že by se stal neřízenou střelou. Klaus řekl, že polemizuje se Švejnarem v oblasti ekonomické, další jeho názory nezná.

14:12 Švejnar podtrhl roli soudnictví, je to pilíř, o který se společnost opírá. Je třeba mít absolutní respekt k soudům. Není důvod mluvit o soudcokracii. Prezident by měl zajistit funkčnost Ústavního soudu a jmenovat soudce včas. Klaus řekl, že soudcokracie je ohrožením demokracie. ÚS si pořád ještě vyhledává své místo v českém ještě nedokonalém soudním systému.

14:04 Členství v EU je podle Klause pro ČR nezbytné, ČR se navrátila tam, kde vždy patřila. Jde jen o to, aby se republika pohybovala v rámci EU racionálně. Euro nyní není smysluplné pro ČR, navíc kritéria pro přijetí eura nemusí souhlasit s prioritami Prahy. Švejnar uvedl, že nejlepší způsob hájení českých zájmů je přes EU. Není důvodu, proč nepřijmout euro, mezinárodní měnový systém má časté výkyvy. ČR je na euro připravena.

13:56 Gajdůšková se zeptala, na co by vynaložili peníze, na zbrojení proti napadení nebo na ekologickou hrozbu. Podle Švejnara na obě položky, ČR by se ale měla více angažovat v oblasti ochrany klimatu. Klaus řekl, že peníze je třeba nechávat lidem a nedávat je do rukou státu. Stát by pak měl investovat do ochrany životního prostředí, ale rozhodně ne na "poroučení větru dešti". Je ochotný se vsadit si, že za pár let nebude ochrana klimatu tématem.

Václav Klaus při debatě v Senátu foto: Novinky/repro ČT

13:52 "Je vidět, že se názory kandidáta vyvíjejí velice silně, některé jsou volební," odvětil Švejnar, zmínil názor na neziskové organizace. "Jste ve světě úplnou výjimkou," reagoval na Klausův názor na klima.

13:49 Dotaz na změny klimatu zaviněné člověkem. "Vy mě tu chcete zkoušet a nabídnout protikandidátovi, aby zaujal modní názor, že člověk ničí klima," uvedl Klaus. Podle něj je třeba maximálně chránit životní prostředí, ale z údajné ochrany klimatu se nesmí dělat ideologie. To by pak omezilo svobodu lidí. Ochrana klimatu je fiktivní hrou.

13:46 "Kdybych nebyl zvolen, budu sedět v čele CEP, nešel bych do byznysu," dodal prezident.

13:44 Klaus ale vede spor s pojetím parlamentní demokracie, která nesmí být formální. Moc sdružení nesmí být stavěna například na úroveň politických stran, protože nemají mandát od voličů.

Jan Švejnar při debatě v Senátu. foto: Novinky/repro ČT

13:42 Senátoři se táží na postoj kandidátů k občanské společnosti. Švejnar je přesvědčen, že občanská společnost je důležitou součástí demokracie. Různá sdružení a iniciativy jsou jejím doplněním. Důležitá jsou také ekologická hnutí. Klaus řekl, že občanská sdružení jsou nezbytnou částí společnosti a čím jsou silnější, tím jsou cennější. Sám působí v nadačních fondech a občanských sdruženích.

13:37 Klaus uvedl, že rovná daň má obrovské množství výhod, ale i námitek. Mohla by minimalizovat daňové úniky, ale je to spíše ideál. V ČR není v současnosti realistická. Dodal, že vždy podporoval sociální smír. Švejnar řekl, že je třeba udržet daňovou progresi a zjednodušit daňovou soustavu.

13:31 Gajdůšková se ptá na kritéria, podle kterých prezident vetoval některé zákony a reformní balík ne. Klaus řekl, že vetoval necelých pět procent zákonů. Úkol prezidenta není bojovat s vládou.

13:29 Podle Klause jsou výroky Švejnara ambivalentní. Podle prezidenta je reforma naprosto nezbytná, úkolem prezidenta není dělat detaily. Poplatky nejsou zločinem. Poplatek ve výši 30 korun je srovnatelný s jízdenkou MHD v Praze, uvedl Klaus.

Prezidentští kandidáti mezi senátory ČSSD.foto: Právo/Petr Hloušek

13:27 Švejnar souhlasí s potřebou reforem. "Uvidíme, jak současná reforma bude pokračovat," řekl. Je třeba eliminovat sociální dopady, dobrá reforma by neměla vybírat poplatky od kojenců.

13:24 Klaus chtěl reagovat, Gajdůšková ale uvedla, že bude mít prostor na konci debaty a že budou možnost se střídat v odpovědích.

13:23 Zvolená metoda privatizace podle Klause způsobila, že ztráty byly menší než v jiných komunistických zemích. Švejnar má opačný názor, ztráty privatizace byly v ČR větší než v jiných zemích, právní rámec nebyl dostatečně silný. "ČR přispěla do světového lexikonu slovem robot a tunelování," řekl Švejnar.

13:17 Klaus řekl, že odmítá hodnotit 90. léta. Transformace byla v ČR mimořádně úspěšná.

13:15 Senátoři se nyní mohou ptát obou kandidátů. Každý bude mít na otázku minutu. Gajdůšková připomíná důležitost prezidentské funkce a popisuje jeho pravomoci.

13:14 Zdůraznil, že od roku 1990 žil v ČR a podílel se na ekonomických a společenských změnách. Klaus je podle něj úzce propojen s ODS. "Můžete někoho volit kvůli minulosti, někoho kvůli budoucnosti," ukončil.

13:12 Věří, že ČR v budoucnosti v konkurečním světě uspěje, ale nesmí spát na vavřínech, je třeba správné diagnozy. "Jsem nadstranický, mám zkušenosti z domova i ze světa a mám schopnost sjednocovat," dodal.

13:10 Švejnar popisuje důležitost volby prezidenta na dalších pět let. Podle něj je třeba změny, je třeba vytyčit si novou vizi. Je třeba více prostředků pro zdravotnictví nebo důchody. Společnost je podle něj unavená.

Zleva Klaus, Gajdušková, Švejnar, Štěch.foto: Právo/Petr Hloušek

13:08 V zahraniční politice Klaus nabízí vyváženost a serioznost. Zdůraznil důležitost partnerství USA, ale ČR podle něj musí garantovat vlastní zájmy. Dodal, že se těší na diskusi. Začíná mluvit jan Švejnar.

13:06 Klaus hájí dvoukomorový parlament a dovede si prý představit i posílení pravomocí Senátu. Trvá na tom, že se choval nadstranicky, což se projevilo při pádech premiérů ČSSD v letech 2004 a 2005. ČSSD může garantovat konzistenci a zkušenost, prosazování zájmů ČR a sociální cítění. Odmítl, že by se snažil organizovat z Hradu další mocenské centrum.

13:04 "Řada věcí nás spojuje a doufám, že jsem pro vás dobrým kandidátem," řekl Klaus senátorům. Popisuje vztahy s ČSSD, které byly v podstatě korektní a dařilo se najít společnou řeč.

13:02 Gajdůšková vyzvala kandidáty, aby ve svých odpovědích byli struční. Jako první mluví prezident Klaus.

13:00 - Debata začala.

12:58 - Kandidáti dostali na posilnění vodu a džus.

Václav Klaus (vlevo) a Jan Švejnar si podávají před senátory ČSSD ruce.foto: Právo/Petr Hloušek

12:54 - Dorazil i Václav Klaus. Gajdušková mu představuje senátory. Vítám vás pane prezidenta, řekla Gajdušková. Klaus se usmívá, se Švejnarem si podali ruce.

12:53 - Švejnar se vítá se senátory ČSSD, podávají si ruce. Gajdušková představuje jednotlivé členy senátorského klubu ČSSD.

12:50 - Švejnar je v dobré náladě. Senátoři Gajdušková a Štěch se při čekání na prezidenta Václava Klause přátelsky baví se Švejnarem.

12:47 - Na místo dorazil Jan Švejnar.

12:35 - Debatní stůl v Zeleném salónku je obdélníkový. V čele je vyhrazeno místo pro moderátorku, senátorku za ČSSD Alenu Gajduškovou, vedle ní jsou místa pro prezidentské kandidáty, pak následují místa pro senátory ČSSD a na konci je místo pro tiskové mluvčí a poradce kandidátů.

12:25 - Přípravy na debatu jsou v Zeleném salónku v Senátu v plném proudu. Připravují se kameramani z televizí. Už nyní je v salónku úplně plno, přitom se ještě nedostavili senátoři za ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám