Hlavní obsah

Zelení kvůli návratu Čunka koalici nepoloží

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Zelení přiznávají, že k tomu, aby zamezili návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády, zřejmě nebudou mít dostatek síly. Novinkám to v úterý řekla první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Podle ní by ale strana měla dát každopádně jasně najevo, že s návratem Čunka nesouhlasí.

Článek

"Zelení by návrat Čunka podpořit neměli. Asi mu nezabrání, protože ODS a KDU-ČSL ho budou zřejmě chtít vzít zpátky do vlády. Stanovisko zelených je ale jasné a kdybychom ustoupili, nebyli bychom věrohodní," uvedla Kuchtová.

Zopakovala, že zeleným na lidoveckém lídrovi vadí, že nevysvětlil dostatečně svoji údajnou korupční kauzu a jeho postoj k Romům. Státní zástupce na konci loňského roku vyšetřování Čunka zastavil a kauzu definitivně ukončil.

Podle Kuchtové bude záležet na ministrech ze SZ, jak se k návratu předsedy KDU-ČSL postaví. "Měli by dát jasný signál, že s tím nesouhlasí a na svých stanoviscích trvají," dodala místopředsedkyně s tím, že pokud Čunek nepodá dostatečné vysvětlení, neměl by se znovu stát ministrem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Schwarzenberg trvá na svém

Největší problém ve SZ by v případě Čunkova návratu do vlády měl asi ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je nezávislý, i když byl za zelené nominován.

Zatímco ostatní ministři totiž ze své kritiky předsedy KDU-ČSL nevyvodili žádné praktické stanovisko, Schwarzenberg jasně řekl, že v takovém případě by na svou funkci rezignoval. "Pokud se některé nevyjasněné záležitosti kolem pana Čunka nevyřeší, tak platí to, co řekl," řekla Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Spekuluje se o tom, že právě Schwarzenberova rezignace by mohla Straně zelených umožnit přijat Čunkův návrat do kabinetu a zároveň dát najevo, že s tím nesouhlasí.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg svůj postoj nemění, vrátí-li se Čunek do vlády, odejde.

Čunek, Schwarzenberg a předseda SZ Martin Bursík se sešli před dvěma týdny, obsah schůzky ale nesdělili. Aktéři ale hovořili o odblokování situace.

Je pravděpodobné, že předseda lidovců se nakonec znovu strane ministrem až po prezidentské volbě, která proběhne 8. února. Koalice chce tak zamezit spekulacím, že by Čunkův návrat do vlády byl výměnou za znovuzvolení prezidenta Václava Klause.

Anketa

Pokud by se Čunek vrátil do vlády, měli by z ní zelení odejít?
ano, koalici by mohli podporovat i zvenčí
2,9 %
ano a měli by také vystoupit z koalice
89,2 %
ne, měli by ve vládě zůstat
7,9 %
Celkem hlasovalo 2620 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám