Hlavní obsah

Švejnara nechává diskuse s Klausem v klidu

Právo, Novinky, trj, gö
PRAHA

Kandidát na prezidenta Jan Švejnar uvedl, že se na úterní diskusi s prezidentem Václavem Klausem nijak zvlášť nepřipravuje. Mrzí ho také, že nebude moci v úterý zavítat za poslanci ODS, plánované setkání na klubu ODS totiž koliduje s prezidentským duelem před senátory ČSSD.

Článek

"Nic speciálního, nehodlám ničím zaskočit. Spíš si jen tak připravuju detaily a různé aspekty svých dřívějších vystoupení," řekl Právu Švejnar. Oba kandidáti se setkají na schůzi senátorského klubu ČSSD. Setkání budou nakonec přenášet i televizní kamery, přestože Klaus ještě donedávna jakýkoliv duel s jeho soupeřem odmítal.

Právě kvůli setkání obou kandidátů byla zrušena již předem naplánovaná schůzka Švejnara s poslanci ODS. Obě strany zatím neřekly, zda budou hledat jiný termín. "Doufám samozřejmě, že tam budu moci přijít a že bude nejen možnost prezentovat názory, ale též diskuse. To ale nechávám na nich," dodal Švejnar.

Klaus se v pondělí sešel s poslanci za Stranu zelených. Jednalo se spíše o zdvořilostní návštěvu, protože zelení jsou rozhodnutí volit Švejnara. Prezident se také příští úterý setká s poslanci KSČM. Uvedl to v pondělí předseda komunistů Vojtěch Filip, který reagoval na žádost šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře.

Prezidentské volby začnou 8. února, kdy se sejdou poslanci a senátoři na společné schůzi. Klaus má jistou podporu 122 poslanců a senátorů ODS, jistě dostane i hlasy některých z jiných poslaneckých klubů. Švejnara podporují zelení a ČSSD, KSČM je rozdělená. Vedení lidovců dokonce doporučilo svým zákonodárcům, ať volí Klause, strana ale není jednotná.

Pochvala ekonomiky

Švejnar se v pondělí účastnil i veřejné diskuse se studenty Univerzity Karlovy. Podle něj ČR může v budoucnu dostihnout nejvyspělejší ekonomiky světa. Kdy a zda se tak stane, ovšem záleží na zvolené strategii a přizpůsobení ekonomiky světovému vývoji.

Česká ekonomika má podle Švejnara v současnosti velkou výhodu oproti vyspělým, a to nízké náklady na pracovní sílu. "Není to ale cílem. Chceme vysoké platy, což ovšem vyžaduje vyšší produktivitu," upozornil.

Kvůli úspěchu v otevřené globální ekonomice by se tak měla Česká republika například stát jedním z center vědy a výzkumu. "Lidský faktor bude pro nás nejdůležitější," upozornil. V současnosti tomu ovšem podle něho brání omezené investice do vyššího vzdělání, vědy a výzkumu.

K úspěchu Česka může podle Švejnara pomoci i fakt, že Československo již bylo mezi světovými válkami jednou z nejvyspělejších ekonomik. "Ale vývoj záleží na nás, jak budeme důslední a zda se vydáme cestou Irska, nebo Portugalska," uvedl. Irsko a Portugalsko byly před několika lety na stejné ekonomické úrovni, v současnosti jsou jejich ekonomiky na rozdílné úrovni a Irsko je mnohem vyspělejší.

Reklama

Související články

STEM: Veřejnou volbu prezidenta chce 62% lidí

Průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM) ukázal, že většina lidí by přivítala, kdyby zákonodárci příštího prezidenta zvolili veřejně a nikoli tajně....

Výběr článků

Načítám