Hlavní obsah

Většina Čechů je pro reformy, hlavně daní a zdravotnictví

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Většina lidí souhlasí s tím, že v zemi je potřeba provést reformy. Nejvíce lidí pokládá za nutnou reformu daní (77 procent) a zdravotnictví (74 procent). Pro změny v důchodovém systému je 66 procent občanů a reformu školství si přeje 61 procent Čechů. Vyplývá to z lednového průzkumu Střediska empirických výzkumů(STEM).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Většina občanů souhlasí s nutností provést reformy.

Článek

Průzkum agentury STEM se zaměřil na čtyři oblasti, u nichž buď probíhají nebo jsou v přípravě reformní kroky. Z výsledků vyplynulo, že většina Čechů je na změny připravena nebo je smířena s jejich nutností.

„Podporu mají především reformní opatření, která lidé zažívají v každodenní praxi, tedy v daňové oblasti a ve zdravotnictví,“ konstatuje STEM.

Vnímání nezbytnosti reforem (v %)
Určitě anoSpíše anoSpíše neUrčitě ne
Daně2552203
Penze2442267
Zdravotnictví3341224
Školství1942345

Nejvíce si změny v daních přejí zejména podnikatelé a živnostníci (87 procent) a pravicově orientovaní lidé. Názory na reformu penzí naopak ovlivňuje nejvíce věk.

Nejvíce si změny v daních přejí zejména podnikatelé a živnostníci (87 procent) a pravicově orientovaní lidé. Názory na reformu penzí naopak ovlivňuje nejvíce věk.

"Nejdůrazněji je penzijní reforma požadována lidmi, kteří překročili pětačtyřicítku, tedy věkovou hranici, za níž se důchod jeví již jako reálná perspektiva jejich života," uvádí průzkum. Po šedesátém roce života se zájem o penzijní reformu naopak snižuje.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Změny ve zdravotnictví si přejí nejvíce lidé, kteří volí pravicové strany a především sympatizanti ODS. S reformou souhlasí dokonce i stoupenci KSČM a ČSSD, přestože je mezi nimi nejvyšší podíl občanů s odmítavým postojem. Proti reformě jsou především lidé ve špatné životní situaci, dělníci, důchodci a respondenti se základním vzděláním.

V porovnání s reformami v jiných oblastech mají změny ve školství relativně

nejmenší podporu. Vyslovili se pro ně majetní občané, studenti, odborní pracovníci a lidé s vysokoškolským vzděláním.

Anketa

Je podle vás potřeba provést v ČR reformy?
Ano
76,8 %
Ne
23,2 %
Celkem hlasovalo 12239 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám