Hlavní obsah

Klause by volilo 57 procent lidí, uvádí průzkum SC&C

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Podle výzkumu agentury SC&C pro ODS se 57 procent lidí vyslovilo pro znovuzvolení Václava Klause prezidentem, pro jeho soupeře Jana Švejnara hlasovalo 43 procent respondentů. Jako důvod pro znovuzvolení dotazovaní uvedli především Klausovu důvěryhodnost a reprezentativnost. V průzkumu, který si ČSSD objednala u STEM, naopak zvítězil Švejnar.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Václav Klaus

Článek

"Mezi hlavní příznivce Václava Klause patří zejména voliči strany ODS, ale také ti respondenti, kteří v současné době nevědí, kterou stranu by volili v případných volbách do Sněmovny," uvedlo SC.

U voličů ČSSD a KSČM naopak jednoznačně převažují sympatie ke Švejnarovi, u příznivců KDU-ČSL a Strany Zelených je podpora téměř půl na půl.

Přívrženci Klause uvedli, že současný prezident by byl lepší hlavou státu proto, že je důvěryhodný a reprezentativní (38 procent), dvacet procent proto, že je Čechem. Stoupenci Jana Švejnara zase uvedli, že česko-americký ekonom je symbolem změny (23 procent), má větší charizma a je sympatický (20 procent).

Proč by byl Václav Klaus pro ČR lepším prezidentem?
názorprocenta
jistota, důvěryhodnost, reprezentativnost38
je Čech20
dobrý prezident, má zkušenosti16
Švejnara neznám, nevím co od něj čekat6
zdroj: SC

Průzkum pro ODS zahrnul i volební model, podle něhož by nyní volby vyhrála ČSSD se ziskem 37 procent hlasů. Občanské demokraty by volilo 34 procent oslovených, komunisty 14 a zelené sedm procent. Do Sněmovny by se ještě dostali lidovci, kteří by získali šest procent hlasů.

Ve stranických preferencích získala nejvíce ČSSD (26 procent), druhá skončila ODS (24 procent). Pro komunisty se vyslovilo 11 procent lidí, pro zelené šest procent. KDU-ČSL skončila poslední s pěti procenty preferencí.

Proč by byl Jan Švejnar pro ČR lepším prezidentem?
názorprocenta
chce to změnu23
mladší, charizma, sympatie20
nadstranický, lidovější13
Klaus je arogantní12
zdroj: SC

STEM pro ČSSD: Vítězí Švejnar

Podle posledního průzkumu STEM, který si objednala opoziční ČSSD, by Švejnara volilo 52 procent a Klause 48 procent lidí. Příznivci ODS by dali přednost tajné volbě, pro veřejnou volbu se však vyslovilo 43 procent z nich.

Většina voličů ostatních parlamentních stran je pro veřejnou volbu. Prosazuje ji zatím ČSSD a lidovci, proti se kromě ODS vyslovili zelení a také komunisté. Podle STEM by však téměř tři čtvrtiny jejich voličů dali přednost veřejnému hlasování.

Anketa

Koho byste chtěli za prezidenta?
Klause, je důvěryhodnější
41,9 %
Klause, představuje jistotu
1,3 %
Švejnara, přinese změnu
55,6 %
Švejnara, je sympatičtější
1,2 %
Celkem hlasovalo 4940 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

STEM: Veřejnou volbu prezidenta chce 62% lidí

Průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM) ukázal, že většina lidí by přivítala, kdyby zákonodárci příštího prezidenta zvolili veřejně a nikoli tajně....

Výběr článků

Načítám