Hlavní obsah

Do Česka dorazil silný vítr, láme stromy

Právo, Novinky, ČTK, sad,fk,paš, pno
DOMAŽLICE
Aktualizováno

Do Česka dorazil v sobotu odpoledne silný vítr. Zejména v horských a podhorských oblastech porazil několik stromů. Na Domažlicku jeden strom spadl přímo na policejní automobil.

Foto: archiv, Právo

Hasiči mají při silném větru plné ruce práce.

Článek

Silný vítr je hlášen zejména na západě Čech a v Jeseníkách. V nižších polohách dosahuje v nárazech průměrně rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu. Nejvíc zatím naměřili meteorologové na stanicích, které jsou těsně za hranicemi v Německu. Na Fichtelbergu u krušnohorského Klínovce vítr dosáhl v nárazech 108 kilometrů za hodinu, na šumavském Velkém Javoru přes 104 kilometrů v hodině, uvedl Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Krušných horách začal vítr prudce zesilovat v sobotu večer. "Očekáváme během dvou hodin sněhovou nadílku 10 až 15 centimetrů a předpokládáme, že vítr zesílí až na 130 km za hodinu, přitom na horách je normální víkendový provoz," řekl Právu náčelník horské služby Rudolf Chlad.

V Plzeňském kraji vyjížděli hasiči zatím ke dvěma padlým stromům na Domažlicku. "Jeden spadl u Klenčí pod Čerchovem na auto, obešlo se to bez zranění," řekl řídící důstojník plzeňských krajských hasičů. Také podle operačního důstojníka hasičů v Karlovarském kraji je klid. "Odstraňovali jsme jen jeden padlý strom, asi ale nespadl kvůli větru," řekl.

Vítr bude dál v noci foukat, místy může ještě zesilovat. Silnější bude spíše v severočeské části Krušných hor. Místy by mohl dosáhnout v nárazech rychlosti až ke 110 kilometrům za hodinu, v nižších polohách západních Čech může rychlost dosáhnout v nárazu 70 až 90 kilometrů za hodinu. Například v Plzni byla dnes zatím nejvyšší nárazová rychlost téměř 65 kilometrů v hodině.

Jeden strom se zřítil na silnici u Klenčí na policejní vozidlo patřící příslušníkům cizinecké policie z Folmavy. Podle policie nebyl nikdo zraněn, i zde ale zasahovali hasiči.

Meteorologové v pátek varovali, že Českou republiku o víkendu zasáhne silný vítr, který může i v údolích dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu.

Předpověď na neděli

V neděli se očekává velmi silný vítr na Liberecku, Karlovarsku, Ústecku, Královéhradecku, Pardubicku, Olomoucku a v Moravskoslezském kraji. V ostatních oblastech převážně silný vítr. Bude zataženo a přijdou smíšené i sněhové srážky. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 2 až 6 stupňů, na horách kolem nuly.  

Reklama

Výběr článků

Načítám