Hlavní obsah

Dívky v pití dohánějí chlapce

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V Česku přibylo mladých lidí, kteří mají problémy s alkoholem. Každý pátý středoškolák se třikrát i vícekrát do měsíce opije. Nadměrné užívání lihovin bylo donedávna hlavně doménou kluků, ale dívky je v posledních letech v soutěži, kdo vypije víc piv nebo panáků za večer, začaly dohánět.

Článek

Vyplývá to z průzkumu Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD), který v Česku proběhl minulý rok téměř mezi čtyřmi tisíci studentů ve věku 15 a 16 let.

Pokřivená rovnost

Ve srovnání s rokem 2003, kdy se uskutečnil minulý průzkum, se počet nadměrně konzumujících dívek loni zvedl z 12,6 na 16,7 procenta. Chlapci se dlouhodobě drží na 23 procentech.

Podle doktora Ladislava Csémyho z Psychiatrického centra v Praze, který na průzkumu spolupracoval s vládním monitorovacím střediskem, se v poslední době smývá společenské rozlišování mezi pohlavími. Souvisí to podle něj s bojem za rovnost.

„Dívky se chování chlapců připodobňují, a to znamená, že nejenže pijí s nimi, ale pijí stejně jako chlapci,“ řekl Právu Csémy. Nadměrné pití znamená, že člověk v kuse vypije víc než pět půllitrů piva, pět dvoudecových sklenic vína nebo pět velkých odměrek silného alkoholu.

Podle šéfa monitorovacího střediska Viktora Mravčíka jde už o problémové pití: „Řada z nich jsou potenciální alkoholici.“

Každý čtvrtý kouří denně

Podle Csémyho je podobná situace i s cigaretami – podle průzkumu každý den kouří již více dívek než chlapců (26,8 % ku 23,4 %). „Dříve bylo nevhodné, aby mladá žena ve společnosti kouřila, a teď se to bere jako něco zcela normálního,“ uvedl Csémy. V pití alkoholu se rozdíly mezi pohlavími stírají i mezi dospělými.

„V počtu léčených byl koncem sedmdesátých let rozdíl mezi muži a ženami v poměru deset ku jedné, v současné době je tento poměr dva muži k jedné ženě,“ řekl Právu Csémy. Mezi mladými lidmi je stále nejoblíbenější drogou marihuana. Alespoň jednou za život ji vyzkoušelo 45 procent dotázaných, proti roku 2003 je to o 1,5 procenta více. V porovnání s předešlými roky je to ale úroveň stabilní.

Častějších uživatelů konopí mezi mládeží ubylo, v roce 2003 ji zkusilo více než pětkrát za život 23,2 procenta, loni to bylo 21,8 procenta. „Dochází k normalizaci postoje mládeže k marihuaně, ta ji bere jako způsob života a také jako drogu, která není spojená s příliš velkým rizikem,“ uvedl Csémy.

Z průzkumu totiž vyplývá, že teenageři marihuanu považují za nejbezpečnější drogu. Jako velmi rizikovou ji označilo 18,2 procenta dotázaných. Alkohol přitom za nebezpečný považuje 48,1 procenta mladých lidí.

Anabolika střídají extázi

Zkušenosti s ostatními drogami ale klesá. Výjimkou jsou jen anabolika a jiný doping, který zneužívají nejvíce mladí muži. Užívání narostlo za čtyři roky z 1,9 procenta všech oslovených na 6,6 procenta. Naopak zájem o taneční drogu extázi klesl z 8,3 procenta v roce 2003 na 4,6 procenta.

„Je to dáno ústupem taneční scény, její kontrolou a omezením free technoparty,“ uvedl Csémy. Velmi mírně se snížila obliba halucinogenů, například LSD. Zatímco před pěti lety mělo zkušenosti s nimi 5,6 procenta, loni to bylo pět procent. Zkušenosti s pervitinem klesly ze 4,2 procenta na 3,5 procenta šestnáctiletých.

Pokles zaznamenali autoři studie také u heroinu, sedativ a těkavých látek. Alespoň jednu zkušenost s nelegální drogou má podle výzkumu zhruba 300 tisíc dospívajících. Drogy jsou oblíbeny nejvíce u šestnáctiletých studentů v Ústeckém a Karlovarském kraji, za nimi následují Liberecký a Olomoucký kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám