Hlavní obsah

Švejnar přednášel v Plzni, večer bude tančit

Právo, Novinky, ib, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Kandidát na prezidenta Jan Švejnar v pátek navštívil plzeňskou Západočeskou univerzitu. Zúčastnil se tam diskuse se studenty i s veřejností, která trvala více než hodinu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Švejnar

Článek

Švejnar přišel do sálu před půl dvanáctou a neztrácel čas. "Jak víte, působím tím americkým způsobem," řekl na úvod s tím, že by chtěl, aby se studenti zapojili ihned do diskuze a během přednášky jej přerušovali.

Tématem jeho přednášky byla role české ekonomiky v globální perspektivě. "Česká republika roste pomaleji než sousední země, a to od první poloviny 90. let. Přibližujeme se ale průměru HDP v EU," uvedl.

Zdůraznil, že ČR trápí nízká efektivita využívání energie, což je podle něj dědictvím z minulosti. "Naše produktivita energie je mezi nejnižšími na světě a naše emise CO2 jsou poměrně vysoké. Máme ještě co dohánět,“ podotkl.

Kandidát na prezidenta uvedl, že proto, aby ČR uspěla v globální konkurenci, musí položit důraz na výzkum, vzdělání a inovace. Současné investice jsou podle něj nyní nedostačující. "Nejsme Norsko nemáme ropu a zemní plyn, nejsme švýcarsko s jeho bankovnictvím," uvedl.

"S radarem nespěchejme"

Švejnar se vyjádřil i k radaru USA v Česku. "Můj názor je v principu pořád stejný, objevují se ale nové informace. S novým stoletím se musíme nějak postavit novým nebezpečím," řekl.

Upřesnil, že na konci loňského roku se vyjádřil pro radar, přicházejí ale stále nové informace a věc se vyvíjí. "V poslední době si říkám, že potřebujeme něco jako radar, ale než se rozhodneme věci uskutečnit, je důležité nespěchat a dál vyjednávat," upřesnil.

Jeden z posluchačů Švejnarovi vyčetl, že místo aby bojoval doma, působil v Americe. Švejnar upozornil na to, že v Česku působil již od roku 1990, ale jako odborník a ne jako politik. „Někdo to může vidět jako problém, já to vnímám jako sílu,“ reagoval.

Plný sál

Většina dotazů z publika odpovídala ekonomickému charakteru diskuze. Jedna ze studentek například upozornila, že kvalifikovaní lidé odcházejí kvůli nízkým platům do zahraničí. Švejnar připustil, že nízké mzdy mohou být naší krátkodobou výhodou. „Našim cílem musí být vysoké platy,“ podotkl Švejnar. Podle něho se lidé s VŠ vzděláním už pomalu srovnávají se Západem.

Většina dotazů z publika odpovídala ekonomickému charakteru diskuze. Jedna ze studentek například upozornila, že kvalifikovaní lidé odcházejí kvůli nízkým platům do zahraničí. Švejnar připustil, že nízké mzdy mohou být naší krátkodobou výhodou. „Našim cílem musí být vysoké platy,“ podotkl Švejnar. Podle něho se lidé s VŠ vzděláním už pomalu srovnávají se Západem.

Profesor pochválil baťovský systém, několikrát použil heslo „vítěz bere vše“ a podařilo se mu jedno přeřeknutí, když ze Západočeské udělal Západoevropskou univerzitu.

Sál místní univerzity pro zhruba 350 lidí byl nabitý k prasknutí. Stejný zájem byl i před jedenácti dny o besedu s prezidentem Václavem Klausem.

Večer zajde na ples

Na Západočeskou univerzitu přijel Švejnar zřejmě rád - v roce 2005 mu totiž její rektor Josef Průša předal čestný doktorát. "Získal jej jako mezinárodně respektovaná osobnost s kořeny v České republice a s nezávislým pohledem na vývoj transformující se české společnosti,“ připomněla mluvčí univerzity Jarmila Smazalová.

Švejnar se odpoledne setká s místními podnikateli, poslanci, senátory, s představiteli města i kraje. Odpoledne navštíví Škodu Holding a seznámí se s projektem zdejšího technického muzea Techmania. Večer ho čeká tanec - prezidentský kandidát bude jedním z hostů plesu pořádaného plzeňskou radnicí.

Švejnar již během své předvolební kampaně navštívil Zlín, Kroměříž, České Budějovice, Brno a Hradec Králové, příští středu jej ještě čeká návštěva Ostravy.

Reklama

Související články

Klaus půjde do diskuse se Švejnarem

Prezident Václav Klaus se zúčastní diskuse se svým protikandidátem Janem Švejnarem, a to před senátory z klubu ČSSD. "Jsme tam pozváni oba, předpokládám,...

Výběr článků

Načítám