Hlavní obsah

Hrad popírá diktát při prezidentské debatě, své požadavky ale prosadil

PRAHA

Kancelář prezidenta Václava Klause ve čtvrtek odmítla, že by prezident měl požadavky při organizaci plánované debaty s jeho protikandidátem v prezidentské volbě Janem Švejnarem v Senátu. Mluvčí prezidenta Klause Petr Hájek přitom ještě ve středu tvrdil, že nevidí důvod, aby se setkání účastnili senátoři z klubů, které už Klaus navštívil.

Foto: Novinky

Článek

"Primárně jde pan prezident na vážné jednání se senátory ČSSD. O žádný duel nejde, to je možná přání nějaké televize, která z toho asi chce udělat show,“ řekl ještě ve středu Klausův mluvčí.

Ve čtvrtek přitom vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl řekl: "O změně místa konání diskuse a o vyloučení hostů z jiných senátních klubů rozhodlo asi vedení senátorského klubu ČSSD autonomně a my jsme to zjistili až po přečtení čtvrtečních novin."

Šéfka soc. dem. senátorů Alena Gajdůšková ve čtvrtek Právu potvrdila, že Hrad požadavky na organizaci diskuse měl. Řekla ale, že se jedná o nedorozumění. Jednání jejich klubu s oběma prezidentskými kandidáty se v úterý koná a podle ní zůstává otevřené veřejnosti prostřednictvím médií. Zní tak prý středeční dohoda mezi vedením klubu a Hradem.

"Ze strany pana Weigla byl požadavek, aby se ptali pouze senátoři soc. dem.. A v tom okamžiku ztratilo smysl, abychom to konali ve velkých prostorách a aby tam byli fyzicky přítomni všichni senátoři, a to jsem také na tom jednání řekla,“ uvedla Gajdůšková s tím, že klub požadavek respektoval.

Omluva senátorům

"Rozeslala jsem omluvu kolegům, sdělila jsem jim situaci a požádala jsem je o pochopení,“ přiblížila Gajdušková s tím, že diskusi mohou další senátoři sledovat stejně jako nesenátoři v televizi. A jejich fyzická přítomnost v Zeleném salónku Kolovratského paláce? "Tam se prostě nevlezou a ztrácí smysl,“ reagovala Gajdůšková. Kdyby přeci jen přišli, "samozřejmě, že je nevyhodíme.“

Tajemník klubu ČSSD ve čtvrtek uvedl, že přímý vstup na zasedání klubu budou mít jen senátoři zvolení za ČSSD a pozvaní hosté obou diskutujících. "K této změně dochází na základě přání týmu prezidenta Václava Klause, který chce, aby dotazy byly kladeny jen ze strany senátorů ČSSD, a nikoli ze strany dalších senátních klubů. Senátorský klub ČSSD se rozhodl toto přání Václava Klause respektovat," uvedl tajemník v tiskové zprávě klubu.

Debata se uskuteční v úterý 29. února od 13:00, což mírně koliduje s ohlášeným termínem návštěvy Švejnara u poslanců ODS, která má začít jen o půl hodiny dříve. Klausův soupeř by ale mohl vše stihnout vzhledem k tomu, že u senátorů ODS před týdnem pobyl jen sedm minut, neboť nedostal žádné otázky.

Také Klause čekají příští týden schůzky s voliteli. V pondělí se má sejít s poslanci Strany zelených, v úterý by měl mít schůzku se senátory ODS a možná i s poslanci KSČM.

Anketa

Budete sledovat televizní diskuzi prezidentských kandidátů?
Ano
79,6 %
Ne
20,4 %
Celkem hlasovalo 9711 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám