Hlavní obsah

České hory znovu opanovala zima

Právo, Vladislav Prouza

Hory, včetně těch nejvyšších, znovu opanovala zima. Oblevu provázenou čtyřdenním deštěm vystřídalo polojasno, ranní mráz a občasný rej sněhových vloček. Změnu uvítali hlavně rekreanti, jimž polovina vesměs týdenního pobytu propršela.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sjezdovky byly v dobrém stavu také v Rokytnici nad Jizerou, kde jedna z nejlepších krkonošských tratí vede z vrcholu Lysé hory.

Článek

„Konečně máme na počasí trochu štěstí. Pomalu jsme chtěli vyměnit sjezdové lyže za vodní,“ neskrývala radost polská rodina ubytovaná ve špindlerovském Aquaparku.

Poláci, jichž letos přijelo do Krkonoš mnohonásobně více, zachránili řadě horských podnikatelů dostatek hostů. Vstup Česka do schengenského prostoru spojený s přísnějším vízovým režimem pro občany třetích zemí totiž na začátku roku citelně zredukoval takzvaný ruský týden.

„Mnoho tradičních hostů ze zemí bývalého Sovětského svazu si nestačilo zařídit cestovní formality,“ míní hoteliér ze Špindlerova Mlýna.

Vlekaři už mají vyšší tržby

Návrat zimy pocítili především vlekaři na vyšších tržbách. „Řada lidí sice vzdor vytrvalému dešti lyžovala. Bylo jich ale mnohem méně a kupovali pouze krátkodobé jízdenky. Dešti však neodolaly sjezdovky ve Studenově, kde se lyžuje na přírodním sněhu. Všechny technicky zasněžované sjezdovky déšť přestály,“ konstatoval ředitel TJ Spartak Rokytnice nad Jizerou Petr Cee.

Obleva zasadila tvrdou ránu níže položeným areálům, kde místy zbyly ostrovy sjezdovek z technického sněhu uprostřed zcela holých strání. Noc z úterý na středu naštěstí znamenala pro vlekaře povel pustit po delší odmlce sněžná děla.

„Zima se vrátila. Herlíkovice u Vrchlabí mají díky tomu skoro 70 centimetrů sněhu. Tratě na Ještědu, Šachtách ve Vysokém nad Jizerou, Kamenci v Jablonci nad Jizerou pokrývá od třiceti do pětatřiceti centimetrů,“ přiblížila Helena Čeřovská ze společnosti Snowhill.

„Obleva vyřadila z provozu areál Marta II. Jezdí pouze vlek a lanovka na Martě I,“ dodal František Prouza šéf společnosti Sport Profi z Deštného v Orlických horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám