Hlavní obsah

Stát a církev našly dohodu o katedrále sv. Víta

Právo, Novinky, gö, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Dohoda o společném provozování katedrály sv. Víta by měla být podepsána již tento čtvrtek či pátek. Ve středu o tom informoval mluvčí Hradu Petr Hájek, podle kterého Metropolitní kapitula přijala vyjednané znění dohody.

Článek

"Správa Pražského hradu je k podepsání dohody plně připravena a s termínem podpisu souhlasí," uvedl Hájek v tiskovém prohlášení.

Pře o nejnavštěvovanější český chrám se táhne již 15 let, soudkyně Libuše Fritzová určila ve dvou předchozích rozsudcích za vlastníka památky církev. Při posledním verdiktu se však řídila názorem Nejvyššího soudu.

Církev budovu katedrály předala, ale dál uplatňuje nárok na její vnitřní vybavení.

Hrad má podle dohody o katedrálu pečovat

Podle informací Práva se Správa Pražského hradu například zavazuje zajistit ostrahu movitých věcí vlastněných Metropolitní kapitulou, pokud jsou vystaveny v návštěvnicky přístupných prostorách katedrály. Dalším závazkem státu je provádět opravy, údržbu a restaurování předmětných movitých věcí ve vlastnictví kapituly, které jsou umístěny v návštěvnicky přístupných prostorách a jsou využívány Hradem v rámci návštěvnického provozu katedrály.

Církev má také právo na nerušené používání katedrály k liturgickým účelům a náboženským úkonům, což se týká kostela farního, metropolitního a biskupského. S užití katedrály k náboženským úkonům jiných subjektů je možné pouze po souhlasu kapituly.

Církev nesmí na katedrále vydělávat

Kapitula se v dohodě naopak zavazuje neprovozovat v katedrále žádnou výdělečnou činnost. Výjimka se týká pouze pořádání účelových i obecných sbírek.

Vývoj kauzy katedrály sv. Víta:

30. prosince 1992 - Náboženská matice podala proti Kanceláři prezidenta republiky určovací žalobu o vlastnictví katedrály.

19. prosince 1994 - Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že vlastníkem chrámu je Katolický metropolitní kostel u sv. Víta.

9. února 1995 - Prezidentská kancelář se odvolala.

30. října 1995 - Městský soud v Praze vrátil případ obvodnímu soudu.

25. října 2005 - Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že katedrála patří církvi.

5. září 2006 - Správa Pražského hradu předala katedrálu církvi.

20. února 2007 - Kardinál Miloslav Vlk odmítl návrh, aby církev a stát spravovaly katedrálu společně.

7. března 2007 - Církev odevzdala zpět státu první čtyři objekty - věž Mihulku a tři domy ve Vikářské ulici.

30. března 2007 - Kancelář prezidenta republiky a katolická církev se dohodly na provozním režimu katedrály.

16. dubna 2007 - Církev předala katedrálu státu

27. září 2007 - Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že katedrála svatého Víta zůstane státu; církev se odvolala.

24. ledna 2008 - Zástupci katolické církve a Pražského hradu podepsali dohodu o společném užívání katedrály svatého Víta.

30. dubna 2008 - Pražský městský soud potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1 ohledně katedrály.

Kapitula se také zavazuje hradit poměrnou část za spotřebu médií, například televizních štábů, a provozních nákladů v rámci své činnosti při používání katedrály k liturgickým účelům v paušální částce 500 korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Související články

Církev předala katedrálu sv. Víta státu

Katolická církev předala v pondělí Svatovítský chrám zpět státu. Potvrdil to mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek. Církev spravovala kostel...

Výběr článků

Načítám