Hlavní obsah

Kontroly v německém pohraničí spouští česká značka

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc po vstupu Česka do Schengenu pokračují němečtí a rakouští policisté v kontrolách v příhraničí. Zaměřují se na vozy s českými poznávacími značkami, čímž porušují schengenská pravidla. České ministerstvo vnitra (MV) chce situaci v příštích dnech monitorovat v terénu. Němečtí a rakouští policisté prohlídky hájí tím, že jsou namátkové.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Kontroly na hraničních přechodech zmizely, němečtí celníci se ale mohdy přesunuli jen kousek za hranice.

Článek

Čeští řidiči tvrdí opak. Hlídky podle nich stojí na stejných místech, a to nejen u hranic, kontroly provádějí pravidelně a vybírají si zpravidla české autobusy a automobily. „V polovině ledna jsem jel nočním spojem Student Agency do Berlína. Po hladkém přejetí hranic nás před Drážďanami zastavili němečtí policisté. Provedli důkladnou kontrolu dokladů. Některé si vzali s sebou. Zdrželi nás asi hodinu. Řidič autobusu nám pak řekl, že na daném místě ho Němci staví pravidelně,“ popsal Právu mladý muž z Prahy.

Prohlídku srovnal s tou, jíž na česko-německých hranicích procházel před loňským 21. prosincem, před vstupem ČR do Schengenu. Že není případ ojedinělý, řekl Právu majitel Student Agency Radim Jančura: „Němci mají stanoviště, kde staví autobusy, také několik kilometrů od hranic. Naše spoje zastaví tak jeden denně. Je to nepříjemné.“

Stejné zkušenosti mají i konkurenční Bohemian Lines a Eurolines - Touring Bohemia. MV Právu sdělilo, že o pravidelném zastavování vozů s českými SPZ v německém a rakouském příhraničí ví a snaží se jednat. Není prý ale snadné protistraně dokázat, že prohlídkami vydávanými za tzv. namátkové nahradila ty původní na hranicích, čímž hrubě porušuje schengenská pravidla.

Zvýší se prý migrace

„Je těžké říct, že šest kilometrů od hranic je příhraničí a 19 kilometrů od hranic či dále již ne,“ sdělil Právu Jiří Čelikovský z oddělení koordinace schengenské spolupráce MV. Věc má i politickou rovinu. Odpůrci rozšíření Schengenu v sousedních německy mluvících státech stále argumentují, že proces zvýší nelegální migraci a trestnou činnost.

Argumenty použili i němečtí policisté, když zdůvodňovali zostřené kontroly u českých hranic. MV v rámci řešení situace bude stav monitorovat přímo v terénu. Vyzývá také všechny občany, aby v případě problému kontaktovali jeho pracovníky. Resort po rozšíření Schengenu oficiálně řešil s Němci a Rakušany dva případy – Rakušané vrátili v rozporu s pravidly do ČR Ukrajinku s českým povolením k pobytu a jedna Češka si stěžovala na neoprávněnou kontrolu v příhraničí SRN.

Reklama

Výběr článků

Načítám