Hlavní obsah

Soudci a žalobci zřejmě uniknou majetkovým přiznáním

Právo, ada, nig
PRAHA

Jeden z nejlepších lobbingů mezi politiky mají soudci a žalobci. Na poslední chvíli z nich totiž zřejmě spadne povinnost veřejně přiznávat majetek, příjmy či dluhy. Poslanci vyslyšeli jejich obavy z možného zastrašování a vydírání.

Článek

Jsou proto ochotni zrušit paragraf nového zákona o střetu zájmů, podle kterého musí tisíce soudců a státních zástupců od letošního června každoročně zasílat do Senátu svá majetková přiznání.

První krok již udělal v uplynulých dnech ústavně-právní výbor Sněmovny. O novele zákona předložené skupinou poslanců soc. dem. by měla komora hlasovat již za týden. „Poslanci snad pochopili, že soudce, který rozhoduje během své kariéry stovky konkrétních kauz, je vystaven mnohem většímu nebezpečí než zákonodárce,“ řekl Právu prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Připomněl, že soudci měli od počátku výhrady k tomu, aby museli každoročně zveřejňovat své majetkové poměry. A to právě kvůli ohrožení bezpečnosti mafiány a jinými zločinci. „Jsem rád, že stát začíná myslet na bezpečí soudců, a ne že je stále jen kritizuje,“ dodal Jirsa.

Místo půl miliónu pokuta jen 50 tisíc

Změna zákona, kterou mají nyní poslanci na stole, se však netýká jen soudců a státních zástupců, ale také politiků. A ti si uleví také, i když „jen“ finančně. Poslancům, senátorům a členům vlády sice zůstane povinnost zveřejňovat majetkové poměry, avšak za porušení zákona jim má hrozit místo půl miliónu korun pokuty pouze padesát tisíc. A jak změnu zákonodárci vysvětlují?

„Problém je v tom, že nyní má o porušování zákona rozhodovat Nejvyšší správní soud. Ukazuje se ale, že k tomu nemá potřebné nástroje, a proto hrozí žaloba k Ústavnímu soudu,“ řekl Právu autor novely Miloslav Kala (ČSSD).

Kvůli tomu přistoupil na návrh, aby se porušení zákona bralo jako běžný přestupek s pokutou právě do 50 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám