Hlavní obsah

Za zákrok proti Jacques půjde Čermák před soud

PRAHA

Bývalý policista Tomáš Čermák, který podle obžaloby zaútočil 1. května 2006 na nynější poslankyni za Stranu zelených Kateřinu Jacques, stane 5. února před soudem. Informovaly o tom Česká televize (ČT) a televize Prima. Před soudem stane i přesto, že ho státní zástupce ani soudce stíhat nechtěli.

Článek

Na procesu s ním ale trvá Městské státní zastupitelství v Praze. Čermák stále tvrdí, že nic protizákonného neudělal, a chce se vrátit k policii. Jacques se k případu nechtěla vyjádřit.

Sporný zákrok se odehrál při předloňském prvomájovém protestu proti demonstraci neonacistů v Praze. Tehdejší ředitelka sekce lidských práv úřadu vlády Jacques uvedla, že ji policista bezdůvodně a brutálně napadl a zbil. Čermák byl po incidentu propuštěn od policie a obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody.

Zásah policie proti Kateřině Jacques.foto: Anna Voňavková

Podle znaleckého posudku byl Čermákův zákrok oprávněný, ale policista poté nezvládl situaci. "V průběhu zákroku kladla paní Jacques pasivní i aktivní odpor, a intenzivní použití i volbu donucovacích prostředků považuji proto za adekvátní situaci," uvedl v posudku podle ČT Marián Brzybohatý z policejní akademie. Posudek Čermákovi vyčítá, že byl zbytečně tvrdý při strkání Jacques do auta, ale šlo o kázeňský prohřešek.

Reklama

Výběr článků

Načítám