Hlavní obsah

Topolánek se údajně chystá na olympiádu v Pekingu

Právo, ČTK, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PEKING

Návštěvu XXIX. letních olympijských her (OH) v Pekingu, které se budou konat v době od 8. do 24. srpna, potvrdil minulý týden v Praze při setkání s tajemníkem čínské vlády Chu Ťien-minem český premiér Mirek Topolánek. Právu to v pondělí sdělil diplomatický zdroj z čínského velvyslanectví, který je obeznámen s průběhem návštěvy.

Článek

Mluvčí české vlády Jana Bartošová ale na otázku Práva, zda se premiér Topolánek chystá do Číny, uvedla, že má cestu naplánovánu až na 1. pololetí 2009. Pokud jde o účast na OH, řekla, že je to ještě daleko a nemá informace.

Podle generálního sekretáře Českého olympijského výboru Petra Brubce protokol mezinárodního olympijského výboru uvádí, že jsou na OH zváni prezident, premiér a příslušný ministr pro sport. Uvažuje se, že tentokrát by se seznam zvaných rozšířil o předsedy obou parlamentních komor, tedy Miloslava Vlčka a Přemysla Sobotku, a o ministra Ondřeje Lišku.

Jak zdroj z velvyslanectví ČLR dodal, Čína prostřednictvím ambasády v souladu s olympijskými tradicemi tlumočila pozvání na zahájení her také pro prezidenta a ministra odpovědného za sport.

Peking zřejmě uvítá rekordní množství státníků

Podle zpravodaje ČRo v Pekingu dostali organizátoři již na 90 žádostí o VIP lístky pro prezidenty, panovníky nebo premiéry ze 60 států. To naznačuje nový rekord: poslední hry v Aténách přímo na stadiónech sledovalo sice 67 světových představitelů, ale do Pekingu jich s největší pravděpodobností přijede až dvakrát tolik.

Navíc největší zájem o VIP vstupenky bude podle výkonného viceprezidenta Pekingského přípravného výboru (BOCOG) Liou Ťing-mina pět měsíců před začátkem. Jak ale dodal, v každém případě se v Číně v jednu chvíli sejde nejvíce státníků v historii.

Účast už slíbili například americký prezident George W. Bush, japonský premiér Jasuo Fukuda a jako poslední předseda britské vlády Gordon Brown, který dostal osobní pozvání koncem minulého týdne při své oficiální návštěvě Pekingu.

:. Olympijské Ptačí hnízdo patří již nyní k nejpopulárnějším stavbám, jeho ojedinělá konstrukce mu propůjčuje značnou fotogeničnost a to i ve fázi stavby.foto: Reuters/David Gray

Britský premiér složil Číňanům poklonu

Brown byl také vůbec prvním cizincem, který měl možnost si v čínské metropoli prohlédnout stavbu obřího Národního stadiónu, jemuž se pro jeho tvar přezdívá Ptačí hnízdo.

"Budou to dosud nejmohutnější olympijské hry,“ prohlásil uznale při odchodu z hlavního sportoviště, které má být dokončeno v březnu. „Je to velký stadión a obrovský projekt,“ řekl Brown a hovořil o šancích britských atletů vyhrát medaile nejen v Pekingu, ale i při další olympiádě v roce 2012 v Londýně.

Stavba hlavního stadiónu má už deset obětí

Při stavbě hlavního olympijského stadiónu v Pekingu přišlo o život již 10 dělníků. Napsal to britský list Sunday Times s odvoláním na čínské funkcionáře, kteří za tragická úmrtí pracovníků vyplatili rodinám odškodné ve výši 450 tisíc korun výměnou za jejich mlčení. Denní mzda nekvalifikovaných dělníků přitom činí zhruba sto korun.

Při stavbě olympijského stadiónu v roce 2004 v Aténách zahynulo podle zpráv pět dělníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám