Hlavní obsah

Lékaři pro reformu chtějí zvýšit poplatky o dalších 30 korun

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Tři neděle se vybírají regulační poplatky ve zdravotnictví a někteří lékaři už požadují, aby byly vyšší. Sdružení Lékaři pro reformu (LPR), v němž už je přes 500 specialistů a další se hlásí, navrhuje, aby pacienti platili jako dosud 30 korun u praktického lékaře, ale už 60 korun u ambulantního specialisty (dosud 30 korun) a 90 korun za den v nemocnici (dosud 60 korun).

Článek

Sdružení to odůvodňuje tím, že pacienti začínají obcházet praktické lékaře, jdou rovnou ke specialistovi, který pak naúčtuje pojišťovně dražší péči a celý systém vlastně vydá za léčbu víc, než by musel.

"Nesouhlasíme se stejnou – tedy třicetikorunovou – výší poplatků za návštěvu praktického lékaře a ambulantního specialisty,“ uvedl doktor Roman Flašar, ambulantní neurolog z Brna, který je předsedou uvedeného sdružení.

Za co se platí
30 Kč za návštěvu praktického lékaře, dětského, zubního a ženského lékaře, ambulantního specialisty, klinického psychologa a logopeda
30 Kč za každou položku na receptu
60 Kč za den hospitalizace v nemocnici, odborném léčebném ústavu, dětské odborné léčebně a ozdravovně, při poskytování komplexní lázeňské péče
90 Kč za pohotovostní službu, pohotovostní službu zubního lékaře, lékařskou službu první pomoci, ústavní pohotovostní službu.

Řada potíží zákrok specialisty nevyžaduje

"Pokud se pacient rozhoduje mezi návštěvou praktického lékaře a ambulantního specialisty, častěji volí rovnou ambulantního specialistu. Bohužel jde v řadě případů o rozhodnutí nesprávné a regulační poplatky ho k návštěvě praktického lékaře, a tím pádem k využití levnější zdravotní péče přirozeným způsobem nemotivují,“ soudí Flašar.

Podle něj praktický lékař řadu nemocí vyléčí a pacient s nimi nemusejí ke specialistovi.

„Tak se neutratí peníze za zbytečnou a dražší léčbu u specialisty, zůstanou v systému a pojišťovna je může použít na léčbu jiných pacientů, kteří specialistu skutečně potřebují,“ míní Flašar.

Ministerstvo: výše poplatků se letos měnit nebude

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt v pondělí Právu řekl: „Chápu lékaře. Z jejich pohledu, aby regulace čerpání péče byla ještě účinnější, si představují vyšší poplatky. Ministerstvo ale poplatky nastavilo tak, aby byly sociálně únosné. Proto jsou ty částky tak nízké.“

Uvedl, že poplatky měnit nebudou. Oznámil, že na poplatky od roku 2009 naváže reforma zdravotnictví a ta „bude motivovat lidi k účelnému čerpání zdravotní péče“.

Neplatí se
při ochranném léčení nařízeném soudem
při léčbě infekčního onemocnění
při preventivní prohlídce
hemodialýze
při laboratorním nebo diagnostickém vyšetření vyžádaném ošetřujícím lékařem (je-li však při tom pacient klinicky vyšetřen, pak jde o běžnou návštěvu u lékaře a ta se platí)
vyšetření lékařem transfuzní služby při odběru krve, plazmy nebo kostní dřeně
občan v hmotné nouzi s potvrzením od sociálky, které nesmí být starší 30 dnů
při vydání receptu bez lékařského vyšetření
při konzultaci zdravotního stavu s lékařem po telefonu
za výpis z lékařské dokumentace.

Kubek: Poplatky jsou špatně nastaveny

Špatné nastavení poplatků Julínkovým ministerstvem v pondělí kritizoval i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Jsou nedůstojné pro pacienta i pro lékaře,“ prohlásil.

Informoval, že poplatky by se minimálně měly zrušit za položku na receptu, ale naopak v nemocnici za den hospitalizace by zavedl vyšší, a to 100 korun. „Neplatily by je však děti do 18 let a poplatky by byly omezeny pouze na hospitalizaci do 20 dní v roce. Od této hranice už by se neplatilo nic,“ dodal Kubek.

Poplatky podle LPR

Praktický lékař 30,- Kč

(nyní 30,- Kč)

Ambulantní lékař 60,- Kč

(nyní 30,- Kč)

Den v nemocnici 90,-

(nyní 60,- Kč)

ČSSD na lednové schůzi Sněmovny chce navrhnout zrušení všech poplatků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám