Hlavní obsah

Havlovi je lépe, nemocnici by mohl opustit tento týden

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdravotní stav exprezidenta Václava Havla se zlepšil a podle jeho tajemníka Jakuba Hladíka by mohl nemocnici opustit do několika dnů. Havel byl v sobotu hospitalizován kvůli srdeční arytmii.

Článek

"Podle posledních informací z neděle odpoledne byl Václav Havel v dobré kondici, komunikoval se svým okolím a zajímal se o dění," řekl Novinkám Hladík.

"Těší se domů, až bude propuštěn do domácího léčení," dodal.

Havel byl převezen do nemocnice v sobotu, zatím není jisté, kdy by mohl být propuštěn.

"Hlavní slovo mají lékaři, ale předpokládá se v řádu několika dnů," poznamenal Hladík s tím, že exprezident by 30. ledna chtěl navštívit premiéru dokumentárního filmu Občan Václav Havel a také premiéru divadelního představení Višňový sad, kde hraje jeho žena. Ta je plánována na začátek února, už tento pátek je ale první představení.

Dokument Občan Václav Havel natočil Pavel Koutecký a dokončil Miroslav Janek. Snímek bude mít mezinárodní premiéru 11. února na festivalu Berlinale. Do českých kin bude uveden koncem ledna.

Vážné zdravotní problémy Václava Havla od zvolení prezidentem
14. března 1990 - Havel se podrobil operaci břišní kýly, po třech týdnech byl propuštěn do domácího ošetření.
Únor 1994 - Během státní návštěvy v Thajsku si Havel zlomil žebro (návštěva byla ve dnech 11. až 14. února).
Listopad 1996 - Havel byl se zánětem plic hospitalizován na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Operační tým profesora Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.
14. dubna 1998 - Havel, který pobýval od 9. dubna v rakouských Alpách na ozdravném pobytu, se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravěného tlustého střeva. Do Prahy se vrátil 6. května a léčil se v Ústřední vojenské nemocnici.
26. července 1998 - Havel v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi (úprava rytmu srdce elektrickým výbojem).
5. června 2000 - Havlovi odstranili lékaři břišní kýlu, pozůstatek operací tlustého střeva.
12. února 2001 - Havla hospitalizovali v ÚVN se zánětem průdušek poté, co musel přerušit návštěvu Kuvajtu.
24. září 2001 - Havel kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi.
17. července 2002 - Kvůli zánětu průdušek Havel předčasně ukončil návštěvu Francie a byl hospitalizován.
7. ledna 2004 - Exprezident Havel po třech dnech kvůli dýchacím potížím přerušil návštěvu Indie. V jihovýchodní Asii chtěl strávit více než tři týdny.
25. března 2004 - Havel opět onemocněl, trápily ho znovu dýchací potíže. Kvůli nemoci zrušil dubnový program v zahraničí.
22. listopadu 2004 - Havel, který byl na návštěvě na Tchaj-wanu, uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti. Cestu po jihovýchodní Asii předčasně ukončil a byl hospitalizován v ÚVN.
19. ledna 2008 - Havel byl hospitalizován kvůli srdeční arytmii.
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Havel podpořil nahrazení Klause Švejnarem

Bývalý prezident Václav Havel v úterý podpořil zvolení ekonoma Jana Švejnara novým prezidentem místo Václava Klause. "Důležité by bylo, kdyby se prezidentem...

Václav Havel dostal cenu Karla Čapka

Bývalý český prezident Václav Havel ve čtvrtek dostal Cenu Karla Čapka. České centrum Mezinárodního PEN klubu mu ocenění udělilo za celoživotní literární dílo...

Výběr článků

Načítám