Hlavní obsah

Paroubek: zrušit poplatky u lékaře navrhneme Sněmovně v lednu

– PRAHA
Novinky, rei

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli zopakoval nesouhlas své strany s poplatky ve zdravotnictví, které od ledna zavedla vláda. Potvrdil, že sociální demokraté navrhnou ve Sněmovně zákon na zrušení poplatků. Plánují tak učinit na příštím sněmovním zasedání, plánovaném na 29. ledna. Paroubek to řekl v televizi Prima v pořadu Nedělní partie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Učiníme tak při příštím zasedání,“ řekl Paroubek s tím, že zákon přednese jako předseda strany on sám. Dodal ovšem, že se o kroku bude ještě radit zejména s bývalým ministrem zdravotnictví Davidem Rathem.

Paroubek zopakoval, že jeho strana poplatky hodlá zrušit při první možné příležitosti. „Nezrušili bychom jen poplatek za pobyt v nemocnici. I tento poplatek je ale za stávajících pravidel příliš tvrdý. Platit musejí například zbytečně rodiče dětí, které jsou v inkubátoru, a další,“ řekl předseda ČSSD.

Čunek: po půl roce to přehodnotíme

Paroubkův protivník v debatě, lidovecký předseda Jiří Čunek, rovněž potvrdil předchozí stanovisko své strany k poplatkům ve zdravotnictví. KDU-ČSL podle Čunkových slov počká do poloviny roku a následně posoudí dopad reformy na skupiny obyvatelstva.

„Nechceme nic opravovat. Jen se podíváme, zda nejsou skupiny, kterým je třeba ulevit. Budou-li takové, zohledníme to,“ řekl Čunek s tím, že s postupem souhlasilo i ministerstvo zdravotnictví, v jehož čele stojí Tomáš Julínek z ODS.

Poplatky ve zdravotnictví zavedla vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) od ledna jako součást tzv. reformy veřejných financí. Lidé od nového roku např. zaplatí za návštěvu u lékaře 30 korun, stejnou částku dají i za položku na receptu, 60 korun uhradí za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

O poplatcích má ještě rozhodovat také Ústavní soud, až bude posuzovat opoziční stížnost na reformu veřejných financí.

Reklama

Související články

Vláda smetla návrh ČSSD na zrušení poplatků

Ministři ve středu podle očekávání odmítli návrh ČSSD na zrušení poplatků ve zdravotnictví. O předloze socialistů ale rozhodne až parlament. Poplatky mají...

Výběr článků

Načítám