Hlavní obsah

Výnos z poplatků nedají nemocnice na léčbu, ale na vyšší náklady

Právo, Václav Pergl

Regulační poplatky 30 korun u lékaře, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost vynesou v letošním roce nemocnicím zhruba miliardu korun. Peníze v drtivé většině nepoužijí na zlepšení péče o pacienty a léky, ale na vyšší provozní náklady.

Článek

„Poplatky nám letos vynesou 72 miliónů korun, ale to je ideální stav. Ve skutečnosti to bude zhruba o 14 miliónů méně, protože někteří nezaplatí a z části pacientů, například bezdomovců, je nevymůžeme,“ řekla Právu v pátek Jaroslava Kunová, ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni. Peníze použijí na kompenzaci zvýšených výdajů na elektriku, vodu, plyn a další. „Prostě to půjde do provozních nákladů,“ uvedla Kunová.

Stejný záměr s poplatky má i Miloslav Ludvík, ředitel pražské FN Motol. „Vynesou nám zhruba 40 miliónů korun a počítáme, že je dáme na zvýšené náklady a na léky,“ sdělil Ludvík. Dodal, že v nemocnici ročně ošetří v ambulancích asi 900 tisíc pacientů a pacienti stráví na lůžku zhruba 600 tisíc lůžkodnů.

Na zvýšené náklady hodlá peníze z poplatků dát i pražská Fakultní nemocnice Bulovka. „Měly by nám vynést 35 miliónů korun, ale uvidíme, zda se je podaří skutečně vybrat. Zatím lidé platí bez problémů,“ řekl Právu mluvčí Bulovky Petr Mach.

Cikrt: Je to další proud peněz

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt tvrdí, že poplatky jsou dalším zdrojem příjmů nemocnic vedle peněz od zdravotních pojišťoven. „Ano, s penězi z poplatků se mohou lépe vyrovnat se zvýšeným DPH, ale také to znamená, že mají více volných peněz na drahou léčbu. Záleží na nemocnicích, kam peníze dají,“ uzavřel Cikrt.

Také další nemocnice Právu potvrdily, že peníze většinou půjdou na zvýšené náklady a že pacient nemůže počítat s tím, že by se radikálně zlepšila péče. K tomu by prý bylo zapotřebí mnohem víc peněz, než které se na poplatcích vyberou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám