Hlavní obsah

Primátor Plzně: Zákaz pochodu jsem nestihl projednat s právníky

Právo, Ivan Blažek

Zákaz sobotního pochodu pravicových radikálů centrem Plzně prezentoval primátor města Pavel Rödl jako své osobní rozhodnutí. Za tento krok mu hrozí trestní oznámení kvůli údajnému překročení kompetencí. Přesto prý věděl, že akci zakázat musí, řekl v rozhovoru pro Právo.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Primátor Plzně Pavel Rödl uctil v pátek památku 2600 plzeňských obětí holocaustu. První transport odjel z města právě před 66 lety.

Článek

Ve čtvrtek 17. prosince jste zakázal pochod ultrapravičáků centrem Plzně. Konzultoval jste s někým toto rozhodnutí?

Nechal jsem si zpracovat právní rozbor, ale ještě ho nemám v ruce. Musel jsem jednat rychleji. Vím, že mi hrozí možnost trestního postihu. Mé rozhodnutí pravděpodobně přezkoumá soud a pokud zjistí, že jsem zvolil špatné řešení, bude na mne zřejmě podáno trestní oznámení pro překročení pravomoci veřejného činitele (minimální trestní sazba je šest měsíců odnětí svobody - pozn. red.). To ale nic nemění na mém postoji. Chtěl jsem...věděl jsem, že to musím zakázat.

Termín pochodu byl známý řadu týdnů. Proč jste si právní rozbory nedal udělat dříve?

O pochodu se skutečně vědělo dlouhou dobu, ale na prvním jednání s policií jsem byl až toto pondělí. Od té doby jsem nechal svoji kancelář monitorovat dění na internetu, v úterý dopoledne jsem dostal avízo, že akce může být skutečně nebezpečná a ve středu ráno jsem se rozhodl. Pak jsem musel zákaz vypracovat a nechat ho vyvěsit. Nebylo to žádné úmyslně zdržování.

:. Plzeňská Velká synagoga. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Nečekal jste se svým rozhodnutím proto, aby organizátoři pochodu už nestačili dát správní žalobu, na jejímž základě by mohl soud zákaz zrušit?

Požádala vás o zákaz pochodu policie?

Co říkáte názorům, že jste omezil svobodu slova a shromažďování?

V tomto státě existují zákony zakazující propagaci nacistické ideologie. A z internetu bylo jasné, že tato akce k ničemu jinému nepovede. Zabránit propagaci neonacismu před synagogou, navíc téměř přesně v den výročí, kdy z města začali odjíždět transporty, které pro plzeňské Židy znamenaly nezměrné utrpení a smrt, považuji za občanskou povinnost.

V pátek 18. ledna jste spolu s představiteli všech ostatních politických stran zastoupených na plzeňské radnici položil věnec k desce připomínající památku 2600 místních obětí holocaustu. Udělal byste to i bez mediálního humbuku, který se kolem pochodu strhl?

Jediné pozitivum, která na pochodu vidím, je právě to, že založí tradici uctění památky obětí transportů.

Takže za rok, pokud budete primátorem, vás u pamětní desky na plzeňské sokolovně uvidíme znovu?

Reklama

Související témata:

Související články

Extremisty v Plzni chtějí policisté šacovat

Účastníkům akce pravicových extremistů, kteří chtějí v sobotu pochodovat Plzní, se může stát, že je policisté prošacují od hlavy až k patě. Strážci zákona...

Plzeň zakázala sobotní pochod ultrapravice

Pochod pravicových radikálů centrem Plzně, který je plánován na sobotu, se nesmí uskutečnit. Ve čtvrtek o tom rozhodl plzeňský magistrát. Právu to potvrdil...

Radikálové mají namířeno do Prahy

Organizátoři pochodu pravicových radikálů centrem Plzně, který byl naplánován na sobotu a který ve čtvrtek zakázal plzeňský magistrát, směřují na metropoli....

Výběr článků

Načítám