Hlavní obsah

Hlavní hygienik: do konce ledna udeří chřipková epidemie

– PRAHA
Právo, Novinky, per, jas, znk

Do konce ledna v Česku pravděpodobně vypukne epidemie chřipky. Právu to řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Počet nemocných podle údajů Národní referenční laboratoře pro chřipku již ve srovnání s minulým týdnem stoupl o šest procent. V současné době je 1570 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Článek

„Nemocných přibývá a v Evropě už chřipková epidemie řádí. My se jí nevyhneme. Očekávám, že v ČR vypukne do konce ledna,“ řekl Právu v pátek hlavní hygienik republiky Michael Vít.

„Nejvyšší nárůst nemocných je v kraji Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém, dále na Zlínsku a v Moravskoslezském kraji,“ řekl Vít s tím, že ani tam ale ještě nemocnost nedosáhla epidemiologické hranice, za kterou se považuje 2000 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Přesto jsou místa, která se k tomu již nezadržitelně blíží. Například na Příbramsku a Rakovnicku, ve středních Čechách je to 1900 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Chrání očkování

Epidemie se týká chřipkového viru typu A (H1N1), který v roce 1918 způsobil tzv. španělskou chřipku, na níž zemřelo až 40 miliónů obyvatel.

Tento virus už podle Víta už zdaleka není tak agresivní a nemusíme se ho obávat. „Navíc je obsažen ve vakcíně, kterou se očkovalo proti chřipce,“ uvedl Vít.

Dodal, že v Evropě již epidemie chřipky propukla ve Francii, Španělsku, Švýcarsku a na části Velké Británie. Lokální chřipková epidemie je v Německu a v Maďarsku.

Experti doporučují, aby se lidé očkovali
Vakcína obsahuje aktuální kmeny viru chřipky A i B a je určena zejména osobám se závažnějším onemocněním srdce, plic, ledvin a cukrovkou, u nichž by chřipka mohla výrazně zhoršit jejich zdravotní stav.
V boji proti chřipce a infekcím hygienici doporučují i dodržování zásad zdravého životního stylu, sport, otužování a dostatečný přísun potřebného množství vitamínů.

Zatím na chřipku onemocnělo méně lidí než před Vánocemi

Celková nemocnost akutními respiračními infekcemi dosáhla druhý lednový týden 1 473 případů na 100 000 obyvatel, před Vánocemi šlo o 1620 případů.

Hranici epidemie překročil minulý týden Moravskoslezský kraj, kde hygienici evidovali 2 446 nemocných na 100 000 obyvatel. Hranice epidemie se pohybuje okolo 2000 nemocných. Nemocných přibylo také ve Zlínském a Pardubickém kraji.

Nejnižší nemocnost je naopak tradičně v Praze, kde lékaři napočítali 1061 nemocných na 100 000 obyvatel. Další nejmenší výskyt hlásili hygienici z Jihočeského kraje, celkem 1180 případů na 100 000 obyvatel, a v Karlovarském kraji s 1186 nemocnými na 100 000 obyvatel.

Anketa

Jste očkováni proti chřipce?
Ano
21,5 %
Ne
78,5 %
Celkem hlasovalo 10037 čtenářů.

Nepodceňujte chřipku, může způsobit zápal plic

:: Virus chřipky se šíří kapénkovou nákazou, tedy kýcháním a smrkáním. Inkubační doba je 24 až 72 hodin.

:: Postiženého bolí klouby, hlava, cítí se unavený, má vysokou horečku. Zpravidla po pěti dnech v posteli chřipka ustoupí.

:: Nelze ji podceňovat, protože může způsobit zápal plic.

:: Léčí se paralenem a dostatkem tekutin.

:: Na chřipku nezabírají antibiotika, ta se dávají u starších lidí jako prevence možné bakteriální infekce.

Reklama

Související články

Nenechte se zaskočit chřipkou

Farmaceutické firmy přicházejí se stále dokonalejšími léky, ale vyléčit chřipku, rýmu nebo nachlazení stále ještě neumějí. Jediným osvědčeným receptem...

Výběr článků

Načítám