Hlavní obsah

Radikálové mají namířeno do Prahy

– PLZEŇ • Aktualizováno
Právo, Novinky, pab, pno

Organizátoři pochodu pravicových radikálů centrem Plzně, který byl naplánován na sobotu a který ve čtvrtek zakázal plzeňský magistrát, směřují na metropoli. Radikálové na svých internetových stránkách vyzývají své příznivce, aby do západočeské metropole nejezdili. Podle policie se účastníci sejdou i v Praze.

Článek

Policisté v pátek na tiskové konferenci oznámili, že část pravicových extrémistů plánuje v sobotu sraz v Praze. Je to reakce na zákaz pochodu v Plzni.

"Víme, že na Palackého náměstí se takovéto setkání chystá," potvrdil Novinkám mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Bližší informace nesdělil s tím, že setkání na Palackého náměstí nepodléhají ohlašovací povinnosti. Nechtěl také spekulovat nad tím, jak velké množství lidí se má v Praze v sobotu sejít. Podle plzeňské policie se hovoří až o 700 lidech. Mezi nimi by měli být i neonacisté ze zahraničí, především z Německa, Polska a Slovenska.

Doporučení nejezdit do Plzně

"V dané situaci všem kamarádům doporučujeme, aby do Plzně nejezdili a nenechali se zbytečně šikanovat politickou policií tohoto zločinného systému. Nejezděte též z toho důvodu, abychom všem ukázali, že my jsme ti, kteří dodržují zákon a ne ti, kteří jej pod rouškou demokracie porušují,“ píše se v prohlášení.

Rozhodnutí primátora označili organizátoři akce za nezákonné. „Nyní jsme již oslovili naše právní zástupce a po vzájemné konzultaci zvážíme další postup,“ uvádí dále na webu.

Sobotní akce měla podle organizátorů upozornit na permanentní porušování práva svobody projevu a shromažďovacího. „Toho jsme byli opakovaně svědky minulý rok, nejmarkantněji v Praze dne 10. 11. 2007. Rozhodnutí primátora Rödla týkající se pochodu v Plzni opět potvrdilo, že svoboda slova a shromaždování ve stávajícím systému se stala jen prázdnými slovy v ústech vládnoucí demokratury a jejích poskoků, kteří už se ani nesnaží zastírat nezákonnost svého počínání.“

Plzeň zakázala akci z důvodu vzrůstajícího rizika narušení veřejného pořádku. Podle policie se do města chystalo mnohem více radikálů než 150 původně uváděných organizátorem pochodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Extremisty v Plzni chtějí policisté šacovat

Účastníkům akce pravicových extremistů, kteří chtějí v sobotu pochodovat Plzní, se může stát, že je policisté prošacují od hlavy až k patě. Strážci zákona...

Plzeň zakázala sobotní pochod ultrapravice

Pochod pravicových radikálů centrem Plzně, který je plánován na sobotu, se nesmí uskutečnit. Ve čtvrtek o tom rozhodl plzeňský magistrát. Právu to potvrdil...

Výběr článků

Načítám