Hlavní obsah

Do průvodu přišlo ve Varech podpořit lékaře patnáct set lidí

– KARLOVY VARY
Právo, vor

Kolem patnácti set lidí přišlo ve čtvrtek večer v Karlových Varech podpořit do lampiónového průvodu lékaře a zdravotní sestry karlovarské nemocnice v jejich snaze dosáhnout změn ve vedení tohoto zdravotnického zařízení. Průvod se vydal od závodu becherovky přes Masarykovu třídu na prostranství před hotelem Thermal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lampiónového průvodu na podporu protestujících lékařů a zdravotních sester karlovarské nemocnice se ve čtvrtek večer zúčastnilo podle odhadů na patnáct set lidí.

Článek

Demonstranti drželi v rukách desítky rozsvícených lampiónů a zvonečků, kterými chtěli původně odzvonit hejtmanovi kraje Josefu Pavlovi (ODS). „Poslední zvonění to nakonec není, ale spíše happening,“ uvedl pořadatel akce a šéf Lékařského odborového klubu v karlovarské nemocnici Filip Berger.

Lékaři a vedení kraje se totiž v předvečer průvodu dohodli na postupu, jak z krize ve zdravotnictví na Karlovarsku ven. Hejtman Pavel přislíbil splnit všechny požadavky lékařů s výjimkou rozdělení Karlovarské krajské nemocnice a. s. na tři samostatné nemocnice.

Přesto demonstranti s transparenty v rukách žádali před Thermalem jeho odstoupení hlasitým skandováním. „Odstoupit!“ Lékaři a zdravotní sestry karlovarské nemocnice na mítinku mimo jiné připomněli, že mají stále připraveno na zhruba tři sta výpovědí, pokud vedení kraje nesplní dohodnuté sliby. „Přislíbený audit hospodaření si ohlídáme, aby byla vybrána opravdu nezávislá firma,“ uvedla jedna z doktorek před sroceným davem.

Lékaři také na demonstraci prozradili, že se chtějí v podzimních volbách ucházet o přízeň voličů za nově vznikající sdružení nazvané Snaha o ochranu slušnosti. Zrušili rovněž plánovanou celodenní stávku na 24. ledna, kdy má o změnách v nemocnicích rozhodovat krajské zastupitelstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám