Hlavní obsah

Vesecká s dalšími lidmi žalují Benešovou

Právo, rav
PRAHA

Šest vysokých představitelů české justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a s nimi i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec podali ke středočeskému soudu civilní žalobu na stínovou ministryni spravedlnosti za ČSSD Marii Benešovou. Nelíbí se jim výroky, které o nich pronesla loni v prosinci v Českém rozhlase v souvislosti s kauzou Jiřího Čunka.

Článek

Tehdy některé justiční představitele označila za členy „zákulisní justiční mafie“.

"Nebojím se. Jestli mě to mělo zastrašit, tak mě málo znají ti, kteří toto zinscenovali. Za svými výroky si stojím,“ reagovala na informace Rádia Česko o žalobě Benešová.

U soudu se sejde nejen s Veseckou, ale i s jejím náměstkem Karlem Černovským, náměstkem vrchního státního zástupce v Praze Liborem Grygárkem, šéfem jihomoravských žalobců Petrem Coufalem, jihlavským okresním státním zástupcem Arifem Salichovem a s místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou.

K těm všem se k žalobě na ochranu osobnosti přidal prý i Němec. Požadují po ní omluvu v dopise a v ČTK.

„Pro mě je mimořádně zajímavý moment, že se k té žalobě přidružil i exministr Němec, o kterém jsem se v tom rozhlase snad ani nezmínila. Takže je vidět, že se sám zařadil do té skupiny, to je mimořádně povedené a dodá to jen lesku,“ řekla Právu s úsměvem Benešová, kterou budou hájit její kolegové z advokátní kanceláře.

Žalobu odmítá, omlouvat se nehodlá a k soudu se podle vlastních slov těší. „Hodně lidí mi volalo, že rádi přijdou svědčit,“ podotkla.

Upozorňuje, že ve svých výrocích víceméně citovala články z novin a navíc podle ní půjde u soudu jen o „slovíčkaření“ na téma, co je „justiční mafie“ a jaké jsou „mafiánské praktiky“.

Podle Benešové je také zajímavé, že žalobu za všechny zmíněné justiční pracovníky podával advokát Petr Toman. „To je v podstatě dvorní právník ODS, takže i to mnohé napovídá, odkud vítr vane,“ dodala Benešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám