Hlavní obsah

Obering obhajoval kvality amerických antiraket

Právo, Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neúspěšné testy obranných střel pro střední fázi letu balistických raket dlouhého doletu od roku 2001 nezpůsobily konstrukční ani funkční vady, nýbrž vadné součástky, které bylo možné rychle opravit. Na otázku Práva to ve čtvrtek v Praze řekl generál Henry Obering, ředitel americké Agentury pro raketovou obranu. „Pět selhání od roku 2001 způsobily jen malé závady,“ řekl generál Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf amerického úřadu pro raketovou obranu Henry Obering

Článek

Henry Obering obhajoval jak kvality už zavedeného námořního systému Aegis, který nebyl výrazněji zpochybňován, tak i systém pozemních antiraket GBI, u nichž řada zkoušek skončila neúspěchem.

„V poslední době se objevují experti, kteří hovoří o neúčinnosti tohoto systému. Tyto informace se nezakládají na aktuálních údajích a nepocházejí z dobrých zdrojů,“ tvrdil Obering.

Obering uvedl, že v kategorii střel odpalovaných ze země a uvažovaných pro Evropu, bylo úspěšných šest z devíti testů. Zmínil, že jednou se neoddělil zásahový prostředek od nosné rakety a podruhé kvůli závadě pozemní zajišťovací techniky nebyla odpálena obranná raketa. Ve třetím případě byl vadný softwarový parametr v palubní jednotce obranné střely. Podle něj šlo jen o drobné snadno odstranitelné vady.

Nezávislí odborníci však uvádějí větší počet selhání a zmiňují, že ani devadesátiprocentní úspěšnost nezajistí, že všechny střely budou zničeny. Některá střela s jadernou hlavicí může štítem proniknout. Tvrdí také, že rakety nejsou zkoušeny v operační výšce, ale blíže k zemi a že při testech nejsou používány klamné hlavice.

Obering trval na tom, že se zkoušky uskutečňují v realistických podmínkách a že lidé v ČR budou rozšířením štítu chráněni. Podle některých expertů nemohou antirakety ochránit samotnou základnu, což je důvod, proč Polsko trvá na dodání dalšího protiraketového systému Patriot.

Aegis selhal jen dvakrát

U systému Aegis se střelami Standart Missile SM 3 odpalovanými z lodí bylo úspěšných deset z 12 pokusů. Obering uvedl, že v prvním z neúspěšných testů byla závada na zásahovém prostředku; při druhém selhání nebyl na lodi správně nastaven systém. Při pokusech systém prokázal i schopnost sestřelit dvě nepřátelské střely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám