Hlavní obsah

STEM pro ČSSD: Švejnar vítězí u žen

Právo, trj
PRAHA
Aktualizováno

Prezidentský kandidát Jan Švejnar má podle aktuálního průzkumu agentury STEM mezi lidmi o něco větší podporu než jeho soupeř a současný prezident Václav Klaus. Zcela jasné je to u žen. Jak už Právo minulý týden uvedlo, Švejnara by v roli zákonodárců volilo 52% lidí, Klause 48%. Poměr se v bleskovém výzkumu STEM dělaném pro ČSSD s týdenním odstupem se nezměnil.

Článek

V prosinci vedl 52:48 Klaus nad Švejnarem. STEM uvedl, že Švejnara nad Klausem vede u žen v poměru 56:44 procentům. Naopak u mužů vítězí Klaus v 53.47. „Jan Švejnar by jasně vyhrál mezi ženami,“ uvedli autoři výzkumu.

Většina lidí (58%) si také myslí, že si Švejnar zatím vede v kampani lépe než Klaus (42%). Kampaň prezidentova soupeře jako lepší hodnotí více žen (61%) než mužů (54%). Tu Klausovu pozitivně hodnotí příznivci ODS, voliči lidovců vidí obě kampaně vyrovnané, většina ze sympatizantů zbylých stran se vyslovila pro Švejnara.

Oproti průzkumu, který se konal na začátku ledna, o tři procentní body na 20% klesl počet lidí, kteří by jako volitelé určitě hlasovali pro Klause, o stejnou míru však vzrostl počet těch, kteří by ho volili spíše.

U Švejnara počet lidí, kteří by ho volili spíše, vzrostl o jeden procentní bod na 31%. Jistě by ho volilo 21% lidí (o 1 bod méně). Nezměnilo se ani složení voličů, kteří by preferovali Švejnara. Podle STEM jde o většinu sympatizantů ČSSD, SZ, KSČM i KDU-ČSL. Klaus by vyhrál u příznivců ODS. „Občané, jimž není žádná strana sympatická, se pro oba kandidáty vyslovují prakticky ve stejné míře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám