Hlavní obsah

Senátoři přerušili jednání o zakázu propagace symbolů komunismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Senát se na své čtvrteční schůzi zabýval novelou trestního zákona, která by měla výslovně zakázat nejen propagaci nacismu, ale i komunismu a také jejich symbolů. Jednání tohoto bodu ale přerušil do další schůze, ta by měla být na přelomu února a března. Senát propustil prvním čtením návrh zákona, který by měl uznat a ocenit protikomunistický odboj.

Článek

Senátoři se tak rozhodli proto, že ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) požádal o urychlené projednání svých bodů o vývozu a dovozu zboží nebo agresivní reklamy. Odklad navrhl předseda senátorů KDU-ČSL Adolf Jílek. Ukončil tak slovní přestřelky mezi zastánci a odpůrci novely, které nyní v Senátu hrozí zamítnutí.

"Podstatné je dát signál společnosti, že dvě ideologie, nacismus a komunismus, které vznikly ve 20. století a přinesly tolik utrpení, jsou ideologie rovnocenné. Všichni, kdo z nich vychází, jsou propagátory zločineckých ideologií," uvedl jeden z navrhovatelů, nezávislý senátor Martin Mejstřík. Upozornil, že návrh reaguje na petici, kterou podepsalo přes 70 000 lidí.

Novelu zakazující propagaci nacismu a komunismu posuzovaly tři senátní výbory, její schválení ale doporučil pouze Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Proti se naopak postavil například ústavně-právní výbor. "(Návrh) neupřesňuje účel, za jakým dojde k užití nebo vystavení symbolů. Trestné by tak mohlo být také vyběhnutí na trávník fotbalistů Slavie, která má na dresech zobrazenou rudou hvězdu nebo pěticípá hvězda pivovaru Heineken," upozornil zpravodaj výboru Jaromír Volný.

Podle něj není rovněž jasné, jestli by byla trestná podpora jakéhokoliv komunistického hnutí, nebo jenom těch, které směřují k potlačení práv a svobod človeka. "Není možné připustit takové zákony, které nejsou jednoznačné a umožňují dvojí výklad," dodal Volný.

Mejstřík: Slávisty nikdo trestat nebude

"Podstatný je smysl zákona, ne pozitivistický pohled, který se nimrá v jednotlivích slovíčcích," odpověděl na výhrady Mejstřík a dodal: "Nemáte pojem, co je to trestní zákon. Samozřejmě, že nikdo nebude stíhat slávisty, když vyběhnou na stadión nebo když budete pít pivo značky Heineken. Tím se nepropaguje hnutí, které směřuje k potlačování lidských práv a svobod."

Podle něj jde o vytrhování z kontextu, podstatná je společenska nebezpečnost extremistického chování.

Už podle platného trestního zákona za propagaci hnutí, která směřují k potlačení práv a svobod člověka, hrozí jeden rok až pět let vězení. V případě členů organizované skupiny až osm let vězení. Soudy ani policie ale takovéto možnosti postihovat levicový extremismus dosud příliš nevyužívaly.

Klaus návrh nekomentoval

Novela počítá s tím, že by až osm let vězení hrozilo za podporu nebo propagaci komunistické, nacistické či jiné podobné ideologie. Až tři roky by v žaláři mohli strávit lidé, kteří by veřejně projevovali sympatie těmto hnutím tím, že by užívali, vystavovali nebo šířili jejich symboly. Novela k nim řadí zejména hákový kříž, symbol SS, srp, kladivo a pěticípou rudou hvězdu a také nacistický pozdrav vztyčením paže - hajlování.

Prezident Václav Klaus novelu nechtěl komentovat, protože podle svých slov o ní nemá bližší informace. Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř novinářům po schůzce s Klausem řekl, že část zákona týkající se symbolů v nynější době nepovažuje za vhodnou.

Návrh o protikomunistickém odboji senátoři pustili

Další předloha, kterou se Senát zabýval, má zákonem uznat a ocenit protikomunistický odboj. Jeho aktivní účastníci by měli získat postavení válečných veteránů. Horní komora tuto předlohu v prvním čtení podpořila. Předloha byla připravena ve spolupráci s Konfederací politických vězňů.

"Zatím byl ponechán stranou fakt, že někteří lidé se aktivně postavili totalitě, někdy se s zbraní v ruce, s cílem obnovit svobodu a demokracii. Nebyli proto v pravém slova smyslu obětmi, svůj osud si zvolili dobrovolně," uvedl místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS). Zákon chce podle něj být morálním oceněním těch, kteří s nasazením vlastních životů bojovali za vlast.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám