Hlavní obsah

Obžalovaným v kauze Čunek je místostarosta Vsetína Kudlík

– VSETÍN
Právo, Jiří Růžička

Obžalovaným svědkem v kauze Čunek je vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík (SNK-ED). Ten měl být jedním ze svědků, který měl poskytnout falešné alibi v již zastavené údajné korupční kauze předsedy lidovců Jiřího Čunka.

Článek

Vyplývá to z vyrozumění Okresního státního zastupitelství v Olomouci, které místostarosta obdržel. Podle něj se měl dopustit trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku a pokusit se o trestný čin nadržování.

Ve středu o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. Kudlík považuje celou záležitost za účelovou a také podle jeho právního zástupce není pro podání obžaloby nejmenší důvod.

Kudlík: měl jsem to v diáři

„Ze strohého vyrozumění nelze vyčíst, co je mi konkrétně kladeno za vinu. Již dříve jsem se totiž vyjádřil, že jsem k záležitosti staré více než pět let vypovídal na základě svého diáře z té doby, neboť v obrovském množství informací, které coby místostarosta musím vstřebávat, si nemohu pamatovat podrobnosti všech událostí, ať již jsou staré měsíc, rok nebo dokonce pět let. Celou záležitost proto vnímám jako účelovou,“ uvedl Kudlík v prohlášení.

Právní zástupce Jaromíra Kudlíka proto Okresnímu soudu v Olomouci navrhne, aby obžalobu předběžně projednal a vrátil ji zpět státnímu zastupitelství jako neodůvodněnou. „Osobně si myslím, že není v pořádku a důvody pro podání obžaloby nejsou. Ani jsem nepochopil, v čem má spočívat vina mého klienta,“ sdělil místostarostův právní zástupce Petr Konečný.

Že je připravena obžaloba sdělil olomoucký státní zástupce Jaroslav Kouřil v pátek, ale neuvedl na koho. Spekulovalo se právě o Kudlíkovi. Policie původně v této souvislosti obvinila i náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj Milana Půčka.

Soud bude řešit i další křivé svědectví v kauze Čunek

Jihlavský státní zástupce Arif Salichov Čunkovo trestní stíhání loni v srpnu zastavil s odůvodněním, že došlo k řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká počátkem listopadu dospěla k závěru, že zastavení Čunkova stíhání bylo předčasné. Nařídila, aby stíhání pokračovalo. Salichov na konci listopadu uvedl, že provedl další výslechy, a i po nich konstatoval, že se trestný čin nestal. Jeho rozhodnutí poté potvrdilo i Nejvyšší státní zastupitelství.

V souvislosti s Čunkovým případem se kromě údajného křivého svědectví bude soud zabývat také kauzou zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka, kteří se měli pokusit podplatit korunní svědkyni Urbanovou.

V souvislosti s Čunkovým případem se kromě údajného křivého svědectví bude soud zabývat také kauzou zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka, kteří se měli pokusit podplatit korunní svědkyni Urbanovou.

Za Jaromírem Kudlíkem stojí vsetínská starostka Květoslava Othová (KDU-ČSL). Ta za svým kolegou stojí. „Vzhledem k tomu, že ctím presumpci neviny, nemá tato záležitost vliv na výkon funkce třetího místostarosty. Chci, aby dál nerušeně pracoval na zadaných úkolech,“ vyjádřila se starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám