Hlavní obsah

Špičky ODS ztratily na popularitě

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nejpopulárnějším politikem zůstává primátor Prahy Pavel Bém (52 procent), těsně za ním je místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka (50 procent). Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek získal 44 preferencí a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) o procento méně. Preference premiéra Mirka Topolánka se propadly na 27 procent. Uvedlo to ve svém průzkumu STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Bém je také jediný politik, na kterého má příznivý názor více než polovina občanů. V listopadu měl primátor 55 procent. Preference Sobotky stouply o jeden, u Paroubka a Schwarzenberga o tři procentní body.

První pětici nejoblíbenějších politiků uzavírá místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Poprvé od září 2006 není mezi prvními pěti ministryně obrany Vlasta Parkanová ani místopředseda vlády a předseda Strany zelených Martin Bursík.

Pokles zaznamenali všichni představitelé ODS. Nejvýraznější propad, a to o sedm procentních bodů, zažili předseda ODS a premiér Mirek Topolánek, místopředseda ODS a ministr zemědělství Petr Gandalovič (29 procent) a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (16 procent). Julínek se z ministrů umístil na posledním místě.

Čunek je populární u 18 procent lidí

Sestup preferencí se kromě Bursíka a Parkanové týkal také prvního místopředsedy lidovců Romana Línka. Jejich straničtí kolegové si naopak drží stabilní hodnocení, jen Schwarzenbergovi se popularita zvedla.

"Setrvalý stav výzkum zaznamenal i u sledovaných představitelů opozičních stran – ČSSD a KSČM," uvedl průzkum.

Popularita politiků (v %)
politikzářílistopadleden
Pavel Bém605552
Bohuslav Sobotka514950
Jiří Paroubek424144
Karel Schwarzenberg364043
Zdeněk Škromach424241
Vlasta Parkanová444440
Martin Bursík494740
zdroj: STEM

Předseda komunistů Vojtěch Filip je nejpopulárnějsím politikem pro 32 procent lidí, pohoršil si o jeden procentní bod. Šéf lidovců Jiří Čunek dostal 18 procent hlasů, oproti listopadu ztratil jeden procentní bod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám