Hlavní obsah

Pospíšil nevyhoví Vesecké s žádostí na přezkoumání kauzy Čunek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nemůže vyhovět pondělní žádosti Nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, aby přezkoumal postup jejího úřadu i jí samotné v trestní kauze Jiřího Čunka. Uvedla to ve středu mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová.

Článek

"Podle posouzení odborníků ministerstva spravedlnosti nelze kauzu Čunek přezkoumávat na základě stížnosti pro porušení zákona, „ řekla Právu Kuncová.

Potvrdila tak už dnešní informace Práva, o tom, že ministr nemůže v kauze Čunek podávat stížnost.

Vesecká vyzvala ministra, aby posoudil, zda ona nebo někdo z jejích podřízených v souvislosti s objasňováním případu neporušil zákon.

Stalo se tak kvůli údajným telefonátům někdejšího poradce bývalého sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana či exministra zdravotnictví Davida Ratha Miloslava Šloufa se šéfem sekretariátu Vesecké Josefem Pavlíkem. Pospíšil a nejvyšší státní zástupkyně se kvůli tomu sešli v pondělí. Vesecká ho ujistila, že celou záležitost prošetří.

Vesecká možná porušila zákon

Vesecká údajně svou žádostí porušila zákon. Shodli se na tom nejen někteří právní experti a předchůdkyně Vesecké a nyní stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová, ale také Právem oslovení státní zástupci.

Nejvyšší státní zástupkyně je podle nich nezávislý orgán na ministrovi, a ten tedy nemá pravomoc její práci v trestní kauze vůbec prověřovat.

Šlouf si od loňského října do poloviny prosince nejméně ve 48 případech telefonoval s Pavlíkem. Ten je přitom považován za pravou ruku Vesecké.

Podle výpisů z telefonních hovorů Šloufa spolu Pavlík se Šloufem téměř denně přes telefon hovořili i v době, kdy NSZ rozhodovalo o trestní věci šéfa lidovců Jiřího Čunka či o případu známém jako kauza „biolíh“. S aktéry tohoto případu byl prý Šlouf rovněž v užším kontaktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám