Hlavní obsah

Silný vítr na severu Moravy vyvrací stromy a strhává střechy

Právo, Novinky, jr, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK
Aktualizováno

Silný vítr na mnoha místech Moravskoslezského kraje ve středu vyvracel stromy, strhával střešní krytinu a přerušil dodávky elektrického proudu. Profesionální a dobrovolní hasiči od půlnoci do devíti hodin vyjížděli téměř ke 40 případům souvisejících s větrem.

Článek

„Jde o více stromů spadlých na silnice či chodníky a bránící dopravě, které musí hasiči odstranit. Základním technickým prostředkem je motorová pila,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Podle něj se počet dosud spadlých stromů dá počítat na desítky.

Stromy vyvrácené větrem poškodily například autobusovou zastávku v Třinci-Oldřichovicích, v Opavě zase telefonní vedení. Vítr také několikrát potrhal plechové střešní krytiny, které hasiči provizorně upevňují.

„Ve dvou případech se postaral o větší narušení střechy, a to kolem čtvrté hodiny ranní ve Frenštátu pod Radhoštěm, kterou již hasiči upevnili, a ráno v Kunčicích pod Ondřejníkem, kde jsou na místě hasiči a také tesařská firma,“ řekl s tím, že zranění osob zatím naštěstí nejsou hlášena.

V Ostravě vítr zastavil provoz na tramvajové trati.

Nepříznivé počasí způsobilo i dopravní nehodu. Prudký náraz vichru převrátil po jedenácté dopoledne nákladní automobil na silnici u Bánova na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Na hlavním tahu směrem na Slovensko se vůz převrátil tak nešťastně, že se čelně střetl s protijedoucím nákladním automobilem plně naloženým pivem.

„Hasiči museli řidiče pivovarského auta velmi komplikovaně vyprostit ze zdemolované kabiny, sanitka ho odvezla do nemocnice s vážným zraněním,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Na likvidaci následků je nasazena těžká technika, doprava je v místě nehody omezena.

Vítr během dopoledne zeslábne

Nejvíce, zhruba dvě desítky výjezdů mají na kontě hasiči na Novojičínsku, desítku na Frýdecko-Místecku, na Opavsku dosud vyjížděli čtyřikrát. V těchto oblastech a na Bruntálsku bylo několik stovek domácností na hodiny bez elektřiny. Regionální mluvčí ČEZ Jaroslav Jurča řekl, že například ve Frýdlantu trval podle výpadek dvě a půl hodiny až do časného rána.

"V současné době je bez dodávek elektřiny zhruba deset odběratelů v Petřvaldíku u Studénky, kde strom zpřetrhal vodiče, a stejný počet odběratelů v Odrách-Pohoři. Tam budeme muset vyměnit celý sloup, který zlomil spadlý strom," uvedl mluvčí.

Podle informací z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu nejsilněji na severu Moravy fouká v Beskydech, kde vítr v nárazech dosahuje rychlosti přes 30 metrů za sekundu (108 km/h).

„Na Lysé hoře jsme naměřili až 38 metrů za sekundu (kolem 136 km/h),“ řekl Právu meteorolog s tím, že jde o sílu vichřice. Podle něj by kolem poledne měl vítr začít ustávat a odpoledne by se jeho rychlost měla snížit na 90 a poté na 72 km/h.

Převrácené kontejnery na odpadky, polámané větve a jeden vyvrácený strom za sebou zanechaly nárazy silného větru, který od noci sužuje Valašské Meziříčí. Na Sokolské ulici v blízkosti pošty vítr vyvrátil vzrostlou túji. Strážníci městské policie strom odstranili z vozovky. Na Vsetínské ulici pomáhali odstraňovat mohutnou větev profesionální hasiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám