Hlavní obsah

Klaus půjde do diskuse se Švejnarem

Právo, Novinky, ČTK, ib, znk
PLZEŇ
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se zúčastní diskuse se svým protikandidátem Janem Švejnarem, a to před senátory z klubu ČSSD. "Jsme tam pozváni oba, předpokládám, že se tam objeví i televizní kamery," prohlásil Klaus na pondělní besedě se studenty plzeňské Západočeské univerzity.

Článek

„Je to iracionální, ale stejně tam půjdu. Nechci už snášet řeči, že se toho bojím,“ uvedl prezident.

Klaus studentům připomněl, proč přímý duel zatím odmítal: „Nejde o přímou volbu prezidenta, nikdy se tady nic takového nekonalo.

Vlastně není o čem diskutovat, myslí si Klaus

Klaus navíc poznamenal, že vlastně nemá se Švejnarem o čem diskutovat. „Já s ním nemohu diskutovat o tom, co bylo v roce 1992 nebo v roce 1994. Na mé straně stojí osmnáct let, na druhé straně nestojí nic,“ prohlásil Klaus.

„Hledá se antiklaus a to je špatně,“ upozornil studenty. „Měl by se hledat někdo s jasným a pozitivním programem,“ uvedl prezident.

Klaus i Švejnar odmítli slíbit komunistům místo ve vládě

Jak prezident Václav Klaus, tak jeho soupeř v prezidentských volbách Jan Švejnar v pondělí odmítli udělat komunistům radost. Oba prohlásili, že nemohou KSČM slíbit, že její zástupce v případě svého vítězství nominují do vlády.

"Já jim to slíbit v žádném případně nemohu, ani si nemyslím, že by ode mě slib tohoto typu očekávali," uvedl v pondělí při návštěvě Plzeňského kraje Václav Klaus. Podle něj zřejmě ani samotná KSČM nemyslí návrh zcela vážně. "Je to pouze pošťuchování prezidenta před volbou. Myslím, že komunistická strana za naši minulost, kterou jsme tady prožívali, nemá nárok na vstupy do vlády," dodal.

Švejnar se v Brně vyjádřil podobně, KSČM se podle něj musí zreformovat, aby mohla být státotvornou stranou. "Je to otázka času. Zatím v té situaci nejsme. Bude to záviset na vývoji komunistické strany samotné a samozřejmě také společnosti," řekl novinářům. Žádný příslib komunistům nedá.

Klausovi chybí ve Sněmovně 19 hlasů, komunisté jich mají 26

Předseda komunistických poslanců a jeden z hlavních vyjednavačů o prezidentské volbě Pavel Kováčik v MF DNES uvedl, že KSČM by ve volbách upřednostnila kandidáta, který by nebránil vstupu komunistů do vládní koalice v případě příznivého volebního výsledku.

"Když se v tomto směru jeden či druhý kandidát vyjádří, mohou padnout mnohé naše pochybnosti, které o obou máme," doplnil Kováčik.

"Je otázka, jestli by se nedalo veřejně prohlásit, že máme být vnímáni jako plnoprávná součást politického spektra," řekl další komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Hlas komunistů je v únorové volbě hlavy státu klíčový. Klausovi například chybí ke zvolení hned v prvním kole ve Sněmovně pouhých devedenáct hlasů. Komunisté mají 26 poslanců, v prvním kole ale zřejmě nechají projít Švejnara. Jazýčkem na vahách jsou i lidovci, ti jsou ve svých sympatiích pro prezidentské kandidáty rozděleni napůl.

Anketa

Měla by mít podle vás KSČM nárok na vládní křesla?
Ano, je to demokraticky zvolená strana
37,5 %
Ne, nezřekla se své totalitní minulosti
62,5 %
Celkem hlasovalo 18344 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám