Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Meteoroložka Dagmar Honsová

PRAHA

Počasí je jev, který se lidstvo odnepaměti pokouší pochopit a předpovědět. Prognóza charakteru počasí zajímá zástupce celé řady profesí, od zemědělců, silničářů, přes provozovatele sjezdovek po pořadatele kulturních akcí pod širým nebem. Na otázky spojené s počasím a jeho předpovědí odpovídala meteoroložka Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Meteoroložka Dagmar Honsová na on-line chatu

Článek

Vloni Česko zažilo jednu z nejteplejších zim v historii, ovšem přišlo také řádění vichřice Kyrill, která na některých místech udeřila silou orkánu. Letošní zima zatím nepřinesla výraznější teplotní či povětrnostní extrémy. Teploty pohybující se v blízkosti nuly jsou ovšem zákeřné pro provoz na silnicích. Denní teploty nad nulou a ranní mráz jsou ideálními podmínkami pro vznik ledovky či náledí.

Na rozdíl mezi těmito dvěma pojmy, ale také na metody předpovědi počasí či projevy globálních změn klimatu jste se mohli ptát Dagmar Honsové.

Honsová kromě práce v Meteopressu dokončila postgraduální studium na České zemědělské univerzitě na fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, kde zůstala jako asistentka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám