Hlavní obsah

Vesecká žádá Pospíšila, aby posoudil její postup v kauze Čunek

PRAHA
Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká předloží ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi spis případu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Ministra požádá, aby posoudil, zda ona nebo někdo z jejích podřízených v souvislosti s objasňováním případu neporušil zákon. Uvedla to v pondělním prohlášení.

Článek

"V souvislosti se soustavným zpochybňováním postupu Nejvyššího státního zastupitelství a postupu mého v trestní věci Jiřího Čunka jsem se rozhodla předložit spisový materiál ministru spravedlnosti k posouzení zákonnosti z pohledu jeho oprávnění podat stížnost pro porušení zákona či oprávnění podat kárnou žalobu, pokud došlo k porušení zákona či porušení povinností státního zástupce," uvedla v pondělí Vesecká.

Zároveň vyzvala orgány činné v trestním řízení, aby vedly šetření, pokud mají zcela jasné a konkrétní poznatky nasvědčující tomu, že byl postupem kteréhokoliv státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství, i jejím, spáchán trestný čin.

Vesecká dále uvedla, že od Pospíšila očekává, že nechá prošetřit informace v médiích, které zpochybňují její práci.

"V případě zjištění porušení zákona z mé strany jsem připravena nést odpovědnost, v opačném případě jsem připravena využít všech právních prostředků k zamezení ničím nepodložených útoků na Nejvyšší státní zastupitelství i svoji osobu," uvedla Vesecká.

Na koberečku kvůli Šloufovým telefonátům

Kvůli údajným telefonátům někdejšího poradce bývalého sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana či exministra zdravotnictví Davida Ratha Miloslava Šloufa se šéfem sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké Josefem Pavlíkem se v pondělí s Veseckou sešel ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Vesecká ho ujistila, že celou záležitost prošetří, uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová.

"Pan ministr se na věc informoval a byl ujištěn, že se řeší," řekla Kuncová.

Šlouf si od loňského října do poloviny prosince nejméně ve 48 případech telefonoval s Pavlíkem. Ten je přitom považován za pravou ruku Vesecké.

Podle aktuálních výpisů z telefonních hovorů Šloufa, které má k dispozici TV Nova, spolu Pavlík se Šloufem téměř denně přes telefon hovořili i v době, kdy NSZ rozhodovalo o trestní věci šéfa lidovců Jiřího Čunka či o případu známém jako kauza „biolíh“. S aktéry tohoto případu byl prý Šlouf rovněž v užším kontaktu.

S Pavlíkem se prý seznámil před několika lety v Havlíčkově Brodě. „Tam žije současný ředitel sekretariátu paní Vesecké, tak si s ním asi občas telefonuji,“ řekl k tomu Šlouf. Doplnil však, že neměl důvod s Pavlíkem mluvit o nějakých kauzách.

Pavlík odmítl vysvětlit, proč se Šloufem tak často hovořil, jeho nadřízená Renata Vesecká k tomu prostřednictvím SMS pouze uvedla, že „je třeba se ptát účastníků kontaktu“.

Kontakty i s inspekcí

Šlouf si ale podle TV Nova také několikrát volal i se šéfem 4. oddělení Inspekce ministra vnitra Janem Vaněčkem, jehož podřízení řeší závažné případy, například rozsáhlé úniky z několika trestních kauz včetně té Čunkovy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Také Vaněček odmítl říci, o čem se Šloufem hovořil. „A upozorňuji vás, jestli chcete kolem toho dělat nějakou aféru, tak to zkuste. Já nejsem z těch, kteří se novinářů leknou," varoval.

Mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková řekla, že ministr vnitra Ivan Langer (ODS) se obrátí na inspekci přinejmenším s žádostí o vysvětlení.

Opoziční, ale i koaliční poslanci chtějí slyšet vysvětlení těchto kontaktů. „Možná by stálo za to, aby ti lidé, se kterými se pan Šlouf setkává, informovali své nadřízené o tom, o čem s panem Šloufem hovořili,“ podotkl šéf branného výboru Sněmovny Jan Vidím. Celou kauzou se budou v nejbližších dnech údajně zabývat také vedení ministerstva vnitra i ministerstva spravedlnosti a chtějí slyšet, proč si jejich podřízení se Šloufem volali.

Šlouf se v poslední době dostal do povědomí veřejnosti díky informacím, že v době, kdy pracoval pod Zemanem na úřadu vlády, jej pravidelně navštěvoval nepsaný šéf českého podsvětí František Mrázek (zastřelen loni v lednu ). Kvůli tomu jej loni v listopadu předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval, aby opustil ČSSD.

O Šloufovi se také v poslední době hovoří na půdě Sněmovny, a to v souvislosti s únorovou volbou prezidenta republiky. Paroubek v minulých týdnech naznačoval, že Šlouf se nyní angažuje při shánění podpory pro Klause. Snaží se údajně získat hlasy některých sociálních demokratů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám