Hlavní obsah

Topolánek: Nezvolení Klause by byl můj konec

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v rozhovoru pro server Aktuálně.cz řekl, že nezvolení Václava Klause prezidentem by mohlo znamenat jeho konec nebo velké ohrožení na postu předsedy ODS a vlády. Je však přesvědčen, že pokud se nestane něco mimořádného, Klaus bude prezidentem znovu zvolen.

Článek

Pokud by poslanci ODS nehlasovali jednotně pro Klause, otřáslo by to podle premiéra nejen skupinou kolem něho, ale i všemi ostatními skupinami ve straně. Považuje proto za nepravděpodobné, že by Klaus nebyl zvolen.

Tajná volba prezidenta parlamentem se uskuteční 8. února. Kandidáti na příští hlavu státu jsou zatím dva - vládní ODS nominovala nynějšího prezidenta Václava Klause, opoziční ČSSD a senátoři čtyř frakcí ekonoma s českým a americkým občanstvím Jana Švejnara. Vzhledem k síle ODS a k tomu, že současného prezidenta budou volit i někteří zákonodárci z dalších stran, je Klaus favoritem.

Bursík stojí za Švejnarem

Klaus však zdaleka nemá podporu všech členů koaliční vlády. Šéf Strany zelených Martin Bursík v nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že porážka Klause by neznamenala konec koalice.

"I když slyším ze strany některých členů ODS, že nezvolení Klause je konec světa a konec koalice, vidím zvolení Švejnara jako příležitost. Švejnar jde nahoru, zatímco Klaus je v defenzívě, používá xenofobní národoveckou rétoriku,“ pravil Bursík a dodal, že se obává nespolupráce Klause s menšími koaličními stranami v případě jeho znovuzvolení. Klaus by během svého posledního volebního období neměl podle šéfa zelených důvod taktizovat.

Jakou mají kandidáti na prezidenta podporu:
V prvním kole volby, která začíná 8. února, může být zvolen ten, kdo získá nadpoloviční počet hlasů ve Sněmovně a současně nadpoloviční počet hlasů v Senátu. Václava Klause podpoří všech 122 senátorů a poslanců ODS, prezident tak má jistou většinu v Senátu a tedy i případný postup do druhého kola. Ve Sněmovně mu chybí ke zvolení jen 19 hlasů.
Jeho protikandidát Jan Švejnar má zatím jistou podporu pouze poslanců ze Strany zelených, nezávislých senátorů a senátorů z Klubu otevřené demokracie (KOD). Za Klausova soupeře se postavila i ČSSD, která ale není zcela jednotná.
Lidovci jsou mezi Klausem a Švejnarem rozdělení, KSČM tíhne spíše ke Švejnarovi, raději by ale vyvolala nové volby a nominovala jiného nestranického kandidáta.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám