Hlavní obsah

Praktičtí lékaři na poplatcích vydělají statisíce korun

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Poplatky, které platíme od ledna u lékaře, v nemocnicích a na pohotovosti, zůstávají příjmem toho, kdo je vybere. Ordinace si tak ročně polepší o statisíce, nemocnice o milióny. Pro pacienty je slabou útěchou názor ministerstva zdravotnictví, že u lékařů a nemocnic měly poplatky zohlednit zdravotní pojišťovny při vyjednávání o úhradách zdravotní péče na rok 2008.

Článek

To se ale nestalo. Ba naopak. Zdravotní pojišťovny všem poskytovatelům zdravotní péče navýšily peníze, které letos dostanou ze zdravotního pojištění za léčení.

Například praktičtí lékaři dostanou od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) navíc letos vůči loňskému roku přidáno 12,8 procenta a k tomu jim ještě zůstanou všechny poplatky, které od pacientů vyberou.

„Poplatky vynesou každé ordinaci praktického lékaře zhruba 240 000 korun ročně,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Za co se platí
30 Kč za návštěvu praktického lékaře, dětského, zubního a ženského lékaře, ambulantního specialisty, klinického psychologa a logopeda
30 Kč za každou položku na receptu
60 Kč za den hospitalizace v nemocnici, odborném léčebném ústavu, dětské odborné léčebně a ozdravovně, při poskytování komplexní lázeňské péče
90 Kč za pohotovostní službu, pohotovostní službu zubního lékaře, lékařskou službu první pomoci, ústavní pohotovostní službu.

Od VZP dostanou letos vůči loňsku víc i ambulantní specialisté (o 8,4 procenta), nemocnice (o 4,4 procenta) a zubaři (o 7,8 procenta) a všem navíc poplatky zůstanou jako jejich další příjem.

Polepší si i lékárníci

Ani lékárníci nebudou škodní, protože levnější léky výrazně podražily, a přestože ty dražší sice zlevnily, lidé kupují především ty lacinější.

Marže u levnějších léků (do 150 Kč) se letos zvýšila o 4 procenta z 32 na 36 procent. U nejdražších léků klesla marže od Nového roku o jedno procento.

„Pochopil bych, kdyby regulační poplatky byly příjmem zdravotního pojištění a lékaři je museli odevzdat zdravotním pojišťovnám a ty je daly na léčení. Ale takhle si s nimi mohou udělat, co chtějí, a to jen ukazuje jejich nesmyslnost,“ řekl Právu stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Lepší péče díky poplatkům nebude

Lékaři sami přiznávají, že v důsledku placení poplatků pacienti nemohou očekávat lepší péči. Většinou vybrané peníze použijí na vyšší nájmy, energie a na provoz zdravotnického zařízení, případně na zisk.

Například nemocnice podle slov předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha peníze z poplatků dají na zlepšení ubytování nebo stravu.

Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák zase očekává, že poplatky povedou k poklesu návštěvnosti u lékaře a tím lékař by měl více času na pacienta.

Ale jaká je zatím praxe? Pacient je objednán na určitou hodinu a čeká třeba hodinu nebo dvě. „Mnohdy mám v ordinaci patnáct objednaných, ale přijde jich padesát. Pak se těžko dodržují objednací doby,“ vysvětluje doktor Šmatlák. Doufá, že pokles návštěvnosti přispěje k tomu, aby se objednací doby právě lépe dodržovaly.

Neplatí se
při ochranném léčení nařízeném soudem
při léčbě infekčního onemocnění
při preventivní prohlídce
hemodialýze
při laboratorním nebo diagnostickém vyšetření vyžádaném ošetřujícím lékařem (je-li však při tom pacient klinicky vyšetřen, pak jde o běžnou návštěvu u lékaře a ta se platí)
vyšetření lékařem transfuzní služby při odběru krve, plazmy nebo kostní dřeně
občan v hmotné nouzi s potvrzením od sociálky, které nesmí být starší 30 dnů
při vydání receptu bez lékařského vyšetření
při konzultaci zdravotního stavu s lékařem po telefonu
za výpis z lékařské dokumentace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám