Hlavní obsah

První Češka s transplantovaným srdcem a plícemi je už doma

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Paní Lea Mečířová (49), která loni 22. listopadu jako první pacient v Česku podstoupila úspěšnou kombinovanou transplantaci srdce a plic, se v pátek vrátila z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) domů.

Článek

„Jsem šťastná. Zachránili mi život. Bez kombinované transplantace bych už asi žila jen krátce. Cítím se dobře,“ řekla Právu při propouštění.

Budu žít naplno

Profesor Jan Pirk z IKEM, který transplantaci provedl, informoval, že paní Mečířová měla vrozenou srdeční vadu, která jí poškodila plíce, a v podstatě už vůbec nemohla dýchat.

Její zdravotní stav se dlouhá léta zhoršoval. Lékaři jí poprvé už v roce 2000 řekli, že by kombinovanou transplantaci plic a srdce měla podstoupit. U nás se ale neprováděla. "Smířila jsem se s tím a řekla si, že budu žít naplno, jak mi můj zdravotní stav dovolí, i kdyby to mělo náhle skončit,“ uvedla paní Mečířová.

Její zdravotní stav byl ale stále horší. Loni v lednu byla přijata do IKEM a ten až do pátku neopustila. Tady jí také loni 22. listopadu lékaři od dárce transplantovali srdce i plíce. Operace trvala osm hodin, velice náročná byla pooperační péče.

:. Paní Lea Mečířová ukazuje tričko, na němž jsou symbolicky vyobrazeny nové plíce a srdce, které dostala. Vedle ní profesor Jan Pirk, který transplantaci provedl.foto: Právo/Michaela Říhová

S poplatky nesouhlasí, ale zaplatí je

„Jedu domů, ale lékaři mi zakázali chodit třeba do obchodu. A já bych tam tak ráda šla, protože bych určitě dostala chuť na něco dobrého a to bych si koupila. Ale vím, že mi hrozí riziko infekce, která by mohla být osudová,“ řekla.

Je svobodná, bezdětná a i když pochází z Jilemnice, bude teď u přátel v Praze. Denně bude brát deset různých druhů léků a do IKEM bude muset každý týden na kontroly.

A jak se staví k poplatkům ve zdravotnictví? „Budu muset zaplatit hospitalizaci od ledna letošního roku. Principiálně jsem proti poplatkům. Ale stát dal do mě milióny korun za kombinovanou transplantaci, a tak těch pár stovek zaplatím ráda,“ uvedla. Paní Mečířovou bude letošní pobyt v nemocnici stát 600 Kč. Pokud by byla v nemocnici celý rok, zaplatila by 21 900 korun.

Kombinovaných transplantací srdce a plic se ve světě dělá přibližně 80 ročně. V České republice byla taková poprvé. Ročně by ji potřebovali dva až tři pacienti. V IKEM již k zákroku připravují dalšího pacienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám