Hlavní obsah

Rath: Poslanci ČSSD Klause volit můžou, ale musí to říct veřejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath v pátek uvedl, že jeho strana nebude svým členům bránit v tom, aby volili současného prezidenta Václava Klause. Dodal také, že se pokusí prosadit na svém klubu návrh, aby volba prezidenta proběhla veřejně.

Článek

Rath uvedl, že jednotliví sociální demokraté mohou Klausovi dát svůj hlas, ale za podmínky, že to veřejně oznámí. Podle něj musí nést zodpovědnost za své činy.

"ČSSD již před parlamentními volbami slíbila, že nebude volit Václava Klause za prezidenta republiky. Poslanci a senátoři z ČSSD jsou tudíž tímto předvolebním slibem vázáni a je poctivé a čestné voličům ukázat, jak své sliby ČSSD plní," řekl Rath.

Dodal, že klubu předloží návrh na veřejnou volbu prezidenta republiky. "Při nepřímé volbě prezidenta mají voliči plné právo vědět, jak hlasoval jejich zvolený zástupce, poslanec nebo senátor. Jedině tak mohou posoudit, zda své sliby a prohlášení dodržel a zda se zachoval čestně a transparentně," řekl Rath s tím, že tajná volba naopak vyvolá u veřejnosti spekulace o úplatcích a korupci.

"To poškodí vážnost a důvěryhodnost nově zvoleného prezidenta a ještě více sníží důvěru veřejnosti v náš politický systém parlamentní demokracie.," dodal.

Milióny v igelitce

Právě kolem sociální demokracie se čím dál častěji objevují spekulace, podle nichž je zhruba sedm až deset zákonodárců této strany připraveno hlasovat v prezidentských volbách pro kandidáta ODS Václava Klause. Šéfové poslaneckého i senátorského klubu ČSSD Michal Hašek a Alena Gajdůšková již dříve řekli, že to není pravda. Gajdůšková uvedla, že hlasy všech senátorů ČSSD získá Jan Švejnar, což je kandidát, jehož tato strana podpořila.

Tajná volba vyvolává podle Ratha i spekulace o korupci. "Hovoří se o milónech v igelitce," poznamenal místopředseda sociálnědemokratických poslanců.

Pro svůj nápad ale zatím nemá ani podporu všech sociálních demokratů. Místopředseda strany Zdeněk Škromach řekl, že Rath si může navrhovat, co chce, ale on podporuje tajnou volbu. "Myslím, že je potřeba dodržovat určité tradice a zvyklosti a prezidentská volba vždy byla tajná. Věřím, že bude i do budoucna tajná," uvedl.

Předsedové společné volební komise parlamentu k volbě prezidenta chtějí, aby poslanci a senátoři vybírali hlavu státu v tajných volbách tak jako před pěti lety.Uvedli to předseda senátní části komise Josef Pavlata a jeho protějšek ve Sněmovně Petr Tluchoř (oba ODS).

Šéfové parlamentu chtějí tajnou volbu

ODS veřejnou volbu odmítá. Občanští demokraté míní, že v takovýchto volbách je vhodnější a obvyklejší volba tajná.

"Společný názor obou předsedů komise je ten, že by volba měla být tajná, a to tak, že opravdu demokraticky tajná," řekl Pavlata. Volební místnosti budou podle něj připraveny tak, aby v době hlasování v nich byl přítomen jenom jeden hlasující. Další by do místnosti vstoupil teprve po odchodu svého kolegy protějšími dveřmi.

Anketa

Jak by podle vás měli zákonodárci volit prezidenta?
Tajně
26,1 %
Veřejně
73,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6540 čtenářů.

Parlamentní volební komise se asi sejde 31. ledna

Společná parlamentní volební komise by se měla setkat 31. ledna, aby všechny technické a organizační záležitosti k volbě hlavy státu dořešila. Podle jednoho z předsedů komise Petra Tluchoře (ODS) by se komise měla zabývat i možnostmi, jak případně zajistit skutečně tajnou volbu. Komise by se měla znovu sejít den před volbou prezidenta. Musí mimo jiné ověřit, zda nominovaní splňují všechny zákonné podmínky pro kandidaturu.

Hlasovací lístky by podle šéfů komise zákonodárci dostávali při vstupu do volební místnosti. Poslanci by stejně jako senátoři měli k dispozici vždy jen jedno kryté místo pro úpravu lístku, tedy pro vyznačení jména svého prezidentského kandidáta, a jednu volební urnu. Podle dalšího předsedy komise Josefa Pavlaty to skýtá záruku, že poslanec či senátor bude v okamžiku hlasování neovlivnitelný a nebude ani moci ukázat svým kolegům, jak hlasoval.

Šéfové komise chtějí se svým návrhem seznámit předsedu sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), se kterým se sejdou asi v polovině příštího týdne. Vlček bude totiž z titulu své funkce řídit společnou schůzi obou komor k volbě hlavy státu.

Reklama

Související články

Klaus hledal hlasy u lidoveckých senátorů

V úterý před jedenáctou hodinou zahájil prezident Václav Klaus návštěvu senátorského klubu KDU-ČSL. Pokračuje tak prezidentova kampaň před únorovými volbami...

Výběr článků

Načítám