Hlavní obsah

Kvůli Čunkovi zřejmě půjde před soud vsetínský místostarosta

Právo, Novinky, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Olomoucký státní zástupce v pátek obžaloval jednoho ze svědků, který měl poskytnout falešné alibi v již zastavené údajné korupční kauze předsedy lidovců Jiřího Čunka. S největší pravděpodobností jde o vsetínského místostarostu Jaromíra Kudlíka (SNK-ED). Policie původně v této souvislosti obvinila i náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj Milana Půčka.

Článek

Žalobce Jaroslav Kouřil nechtěl v pátek sdělit, kterého z obou obviněných obžaloval pro trestný čin křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a pro pokus o nadržování. Odmítnutí zdůvodnil s tím, že o této skutečnosti je dotyčný teprve vyrozumíván a bylo by nevhodné, aby se o tom dozvěděl prostřednictvím médií. Podle informací Práva jde nicméně právě o Kudlíka.

„V případě druhého z obviněných bylo již dne 21. prosince zastaveno jeho trestní stíhání, neboť provedeným dokazováním v rámci vyšetřování nebylo prokázáno, že skutek, kterého se dopustil, je trestným činem,“ řekl ČTK Kouřil s tím, že toto rozhodnutí je již pravomocné.

Obžaloba v den seznámení se spisem je nestandardní, říká Kudlíkův právník

Vznesení obžaloby právě na vsetínského místostarostu připustil i Kudlíkův advokát Petr Konečný, neboť podle něj byl jeho mandant v pátek seznámen se spisem, což by se v případě předcházejícího zastavení stíhání nestalo.

„Je to velmi nestandardní postup, aby v den seznámení se spisem byla vznesena obžaloba. Máme pro tento případ připraveno podání soudu, aby žalobu nepřijal,“ řekl Právu Konečný.

„Oficiálně o obžalobně zatím nic nevím. Nechtěl bych to komentovat,“ sdělil Právu v pátek odpoledne sám Kudlík. Oba muži, Kudlík i Půček, byli policisty obviněni pro křivou výpověď, neboť tvrdili, že Čunek byl v inkriminovaný den, kdy měl převzít půlmiliónový úplatek, mimo svou kancelář.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Soud bude řešit i další křivé svědectví v kauze Čunek

Jihlavský státní zástupce Arif Salichov Čunkovo trestní stíhání loni v srpnu zastavil s odůvodněním, že došlo k řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká počátkem listopadu dospěla k závěru, že zastavení Čunkova stíhání bylo předčasné. Nařídila, aby stíhání pokračovalo. Salichov na konci listopadu uvedl, že provedl další výslechy, a i po nich konstatoval, že se trestný čin nestal. Jeho rozhodnutí poté potvrdilo i Nejvyšší státní zastupitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám