Hlavní obsah

Past na Špidlu

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lid obecný žije v těchto dnech v očekávání, že na Hrad vyzdobený komickým sloganem Pravda vítězí nastoupí po prezidentských volbách půlka Klauzemana. Lhostejno která. V lidových hospůdkách se můžete doslechnout, že to lidu přijde prašť jako bouchni.

Foto: Ladislav Málek

Alois Kalvoda: Zimní potok

Článek

Vysoká politika, zvláště pak ta naše rovná, poctivá a transparentní, žije též v očekávání, že na Hrad nastoupí půl Klauzemana. I tady je mnohým lhostejno, která. Avšak pro vysokou politiku to není prašť jako bouchni. Nejde totiž jen o to, kdo dostane židli po Masarykovi, jde zejména o to, co dostane ten druhý. To se ovšem nerozhodne v lítém tříkolovém boji v pátek, o tom se jedná předem. A protože známe oba favority, můžeme si být prakticky jisti, že se to také ku vzájemné spokojenosti dojedná. Je totiž bytostným zájmem obou půlek Klauzemana, aby se v této zemi vládlo v duchu nějaké té opoziční smlouvy.

Z toho také plyne, že jejich bytostným zájmem je eliminovat vše, co tomuto stylu vládnutí překáží, a to jsou za prvé menší parlamentní strany, za druhé Špidlovo křídlo v ČSSD. To je přirozeně Klausovi velmi proti srsti, protože podle něho vede Špidla příliš přímočarou levicovou politiku, zatímco Zemanovi vadí, že vede příliš přímočarou politiku. Sám Špidla jim ovšem skvěle nahrává: vede politiku tak přímočarou, že pokaždé začíná kroutit volantem až za zatáčkou.

Proč však Zeman za sebe posadil k politickému volantu člověka, který se mnohem lépe hodí na politickou kazatelnu, to zase ví jen Zeman. Všechno samozřejmě může být ještě jinak, protože část hlasů ubere stínová kandidátka Jaroslava Moserová a záleží i na tom, kdo kolik nasype komunistům. V zájmu Klauzemana však je, aby se případné třetí představení ve Španělském sále nekonalo, protože pak už by to zvolna začalo zavánět přímou volbou. A není pro politiky nic horšího, než když se lidi začnou plést do demokracie. Je zde tedy dosti dobrých důvodů volit prezidenta již předvoleného (stačí přidat decku vody a zamíchat).

Zbývá jen otázka, jak to navléknout, když hlasy nakoupené od komunistů nevystačí a bude nutné přesvědčit několik členů ČSSD, aby volili Klause, anebo několik členů ODS, aby volili Zemana. Nabízí se například myšlenka, že hlas z ODS pro Zemana je hlas proti Špidlolandu - a s tím už by se dalo něco dělat! Tím spíš, když nejen v ODS vládne názor, že je třeba zabít Špidlu.

PRÁVO 23. ledna 2003

Reklama

Výběr článků

Načítám