Hlavní obsah

Švejnarovo předvolební turné pokračuje v Českých Budějovicích

Právo, Novinky, fal, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kandidát na prezidenta Jan Švejnar dorazil do Českých Budějovic. Je to jeho třetí zastávka v rámci kampaně, kterou rozběhl před únorovou prezidentskou volbou. Jeho přednáška na Vysoké škole technické a ekonomické vzbudila velký zájem.

Foto: Jiří Falout, Právo

Jan Švejnar v Českých Budějovicích

Článek

Švejnarova přednáška začala v 10 hodin a zúčastnilo se jí 300 až 400 lidí, kteří zcela zaplnili zdejší aulu. Parkovat se muselo dokonce na přilehlém fotbalovém hřišti. Schůze s kandidátem na prezidenta se zúčastnili nejen studenti, ale i veřejnost a politici z ČSSD a KSČM.

Tématem Švejnarova vystoupení byly současné ekonomické otázky, od začátku mu také lidé pokládali své dotazy. Například v souvislosti s jadernou elektrárnou Temelín ekonom uvedl, že v budoucnu se ČR využití nukleární energie nevyhne. Na další otázku, jestli by měl být zprivatizován podnik Budvar, odpověděl, že je to věcí dalšího vyjednávání. České pivo má prý rád a pije ho i v zahraničí.

Po přednášce na univerzitě pozval Švejnar místní politiky na společný oběd. Podávala se zvěřina. Na dotaz novinářů řekl, že toto jednání nepovažuje za snahu o ovlivňování před prezidentskou volbou, jedná se prý jen o "standardní komunikaci s občany".

Přestože budou příštího prezidenta volit zákonodárci, česko-americký ekonom si myslí, že i občané mají právo poznat osobou a názory kandidáta na hlavu státu. Opačného názoru je současný prezident Václav Klaus, který se Švejnarem odmítá i vystoupit ve veřejné debatě. K tomu jej vyzvala ČSSD, Klaus ale uvedl, že by to jen přineslo reklamu jeho soupeři.

Švejnara by volilo 52 procent lidí

Volba prezidenta je tajná, rojí se proto spekulace o tom, kdo komu dá hlas. Pro Švejnara budou jistě poslanci za Stranu zelených a většina nezávislých senátorů a členů Klubu otevřené demokracie (KOD).

ČSSD slíbila, že protikandidáta Klause podpoří, objevily se informace, že by pro současnou hlavu státu by mohlo být až sedm sociálních demokratů. "Je vidět, že nervozita a panika v ODS dosahuje vrcholu a strana si není jistá ani hlasy vlastních 122 volitelů, kteří museli podepsat nominaci Václava Klause," odmítl spekulace předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

Lidovci jsou rozdělení zhruba půl na půl, KSČM je spíše pro Švejnara, uvažuje ale také o vyvolání nových voleb. Pak by představila svého vlastního kandidáta.

Švejnarův program akcí:

Středa 9.1. 10:00 Zlín - přednáška na Univerzitě Tomáše Bati na téma „Hospodářská strategie České republiky v otevřeném světě“ (otevřena pro veřejnost)

Středa 9.1. 15:30 Kroměříž - přijetí na radnici a následná beseda s občany, klub Starý pivovar

Pátek 11.1. - návštěva Českých Budějovic

Pondělí 14.1. - návštěva Brna

Čtvrtek 17.1. - návštěva Hradce Králové

Pátek 25.1. - návštěva Plzně

Středa 30.1. návštěva Ostravy

Podle STEM stoupla podpora Švejnara mezi lidmi. Pro profesora michiganské univerzirty se vyslovilo 52 procent lidí, pro Klause 48 procent. Výsledky předvánočního průzkumu hovořily ve stejném poměru v Klausův prospěch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám