Hlavní obsah

Smlouvy o radaru dostane parlament v dubnu, slíbil Topolánek

PRAHA

Česká vláda v ideálním případě předloží parlamentu smlouvy upravující umístění amerického radaru v zemi po bukurešťském summitu NATO během dubna. Po čtvrtečním jednání s polským protějškem Donaldem Tuskem to řekl český premiér Mirek Topolánek.

Článek

Topolánek ale zdůraznil, že celý proces ještě můžou zbrzdit "vnější vlivy", mezi které například patří splnění požadavků Česka.

Vláda si proto podle Topolánka nadále žádný pevný termín pro konec jednání s USA nestanovuje. "Platí ta věta, že kvalita je důležitější než rychlost," zdůraznil premiér. Tusk uvedl, že obě země mají na problematiku protiraketové obrany stejný názor. Budou proto společně vyjednávání s Washingtonem koordinovat.

V Polsku by měla být desítka raket, v Česku pak protiraketový radar. Obě součásti vojenského sytému budou propojeny a mají chránit USA a část Evropy před případnou vystřelenou raketou například z Íránu.

Kromě Topolánka se Tusk dnes setkal také s prezidentem Václavem Klausem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Radar v Česku nechce 70 procent lidí

S umístěním radaru USA na území ČR souhlasilo v prosinci podle CVVM 23 procent občanů, proti je 70 procent. Oproti předešlému průzkumu se procenta lidí, kteří...

Výběr článků

Načítám