Hlavní obsah

Soud s Doleželem odročen, Paroubek se Sobotkou nepřevzali předvolání

PRAHA
Aktualizováno

Městský soud v Praze odročil ve čtvrtek jednání se Zdeňkem Doleželem. K jednání totiž nedorazili předvolaní svědkové, předseda ČSSD Jiří Paroubek a místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Podle předsedy senátu Kamila Kydalky předvolání nepřevzali. Soud má pokračovat 24. a 25. ledna.

Článek

Sobotka podle Kydalky nepřevzal předvolání opakovaně. Soud oba obešle znovu, Paroubkovi by mělo předvolání přijít i do Sněmovny a úřední obsílka dorazí i do Lidového domu.

Novinkám Sobotka řekl, že je od 6. ledna na dovolené mimo místo svého bydliště a před tímto datem určitě obsílku nedostal. "Já jsem se soudu omluvil a soud omluvu přijal. Jednání v příštím termínu se zúčastním," řekl Sobotka.

Paroubek trávil poslední dny na dovolené na Slovensku. O termínu soudního jednání věděl, mluvčí ČSSD Květa Kočová ale informovala, že se předseda strany s ohledem na pobyt mimo republiku soudu nezúčastní.

Proces by měl pokračovat 24. a 25. ledna, Kydalka odhadl, že hlavní líčení skončí už v prvním z těchto dnů.

Doležel popírá, že by si řekl o úplatek

Někdejší tajemník českých premiérů Doleželem je obžalován z pokusu o podvod v kauze známé jako "pět na stole v českých". V roce 2005 si měl na jedné ze schůzek s polským lobbistou Jackem Spyrou říci o úplatek pět miliónů korun. Podle obžaloby chtěl Doležel peníze za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Vše ale natočila skrytou kamerou televize Nova, která rozhovory obou můžu odvysílala.

Doležel ale popírá, že by si na schůzce, kterou Nova nahrávala, řekl o jakékoli peníze. Formulace "pět na stole v českých" byla podle něho součástí kódované řeči, na které se dohodli se Spyrou v roce 2003. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání.

Kauza je údajně pomstou Spyry za neuskutečněnou schůzku nyní odsouzeného kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, který měl údajně úzké vazby na Setu, s dřívějším ministrem vnitra a expremiérem Stanislavem Grossem. Schůzku se pokusil polský lobbista zorganizovat s pomocí Doležela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám